Hlavní obsah

Větší sumu má doma každý druhý Čech. S úkryty jsme vynalézaví

Novinky, bab

I přesto, že bankomaty najdete na každém rohu a počet obchodníků přijímajících platby kartou den za dnem roste, Češi si stále doma střádají dost vysoké částky v hotovosti. Víc jak polovina lidí (54 procent) má totiž doma odložených pět až deset tisíc korun. A vynalézaví jsou i ohledně míst, kam peníze schovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z průzkumu agentury SC pro Českou bankovní asociaci (ČBA) mezi víc jak tisícovkou zástupců české populace vyplynulo, že v průměru mají Češi tzv. ve slamníku ulito více než osm tisíc korun. Každý šestý člověk si dokonce doma syslí víc jak deset tisíc korun.

Senioři: žádný účet, peníze v šuplíku

Větší sumu peněz v hotovosti mají doma především starší lidé. „Senioři jsou v oblasti financí zcela zákonitě tou nejkonzervativnější skupinou obyvatel. Často nemají sjednán ani bankovní účet,“ doplnil Tomáš Hládek, poradce pro platební styk a digitalizaci ČBA.

Naopak lidé ve středním věku (45-59 let), Pražané a Češi žijící ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel si doma mnoho peněz neschovávají.

„Ve větších městech jsou už lidé zvyklí více platit kartami, proto u sebe mají jen drobnější částky, někteří jen několik desítek či stovek korun“, upřesnil Hládek.

Dodal, že z hlediska bezpečnosti je tento přístup rozumný. Pokud přijdete o platební kartu, jednoduše ji ve své bance zablokujete. Pokud ztratíte nebo vám někdo odcizí peněženku s hotovostí, budete mít velké štěstí, když se vám vrátí alespoň doklady, peníze už s největší pravděpodobností nikdy neuvidíte.

Skrýší i role toaletního papíru

Ve vymýšlení úkrytů pro své peníze jsou Češi spíše konzervativní, nouze ale není ani o zajímavá místa.

„Největšímu podílu respondentů - zhruba jedné třetině -, připadá jako nejlepší a nejbezpečnější uschovat peníze v trezoru. Překvapením je druhé místo, kterým je pro osm procent dotázaných úplně obyčejná peněženka, a to z prostého důvodu - chtějí mít své peníze neustále pod kontrolou,“ uvedla ředitelka výzkumné agentury SC Jana Hamanová.

Dalšími možnými místy je nábytek, ať již přímo skříň, nebo její šuplík, knihovna či konkrétní kniha. Ve výčtu se objevilo i ložní prádlo, matrace nebo polštář. V kuchyni lidé peníze schovávají nejraději do hrnečků či pod talíř.

„Ač si Češi s úkryty hotovosti moc hlavu nelámou, najdou se i tací, kteří si vyrobí falešnou roli toaletního papíru nebo si udělají skrýš přímo v septiku,“ dodal Hládek.

Anketa

Schováváte si doma hotovost?
Do 1000 Kč
5,1 %
Do 2000 Kč
4,3 %
Do 5000 Kč
10,1 %
Do 8000 Kč
1,4 %
Do 10 000 Kč
6,1 %
Více než 10 000 Kč
34,7 %
Ne
38,3 %
Celkem hlasovalo 5508 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám