Hlavní obsah

V Česku se to hemží falešnými exekutory, často jde jen o vymahače

Právo, Jindřich Ginter

Českem se to hemží falešnými exekutory. Nejde přitom jen o jednoho podvodníka, který, jak v polovině ledna varovala Exekutorská komora, si složenky cucá z prstu, posílá je lidem, a pak si hraje na exekučního inspektora. Za slovíčka exekuce, inspektor, vykonavatel, vzbuzující dojem oficiální soudní moci, se skrývají i obyčejné vymáhací firmy, které se ale chovají jako by byly soukromou policií.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Lidé ani většinou neznají zcela zásadní rozdíly mezi vymahačem z inkasní agentury a soudním exekutorem, tedy v tom jaké mají pravomoce. Není divu. Justice matení pojmů, jako je "exekuce", "inkaso", "inspektor", "vykonavatel" a s tím související kompetence zcela toleruje.

Například jedné vymáhací společnosti s ručením omezeným název Exekuce, dokonce obchodní soud zaregistroval coby jméno společnosti. Jiní vymahači si do názvu dali „exekuční vymáhání“ či „exekuční servis.“ Důvod je prostý: co nejvíce lidi vyděsit. Jiné inkasní agentury zase posílají dlužníkům výzvy s červeným pruhem po stranách, jako by šlo o úřední, již soudně-exekuční korespondenci.

Jako kdyby existovala Policie s.r.o., tak pochopitelně by ji řada lidí poslechla
Jiří Prošek, Exekutorská komora

Jenže exekuce mohou provádět pouze ministerstvem spravedlnosti jmenovaní soudní exekutoři, byť jsou to také podnikatelé. Spadají ale do soudního systému, a mohou být ministrem spravedlnosti odvolání. Zablokování účtu, obstavení nemovitosti či vstupy do bytů bez asistence policie a zabavování majetku provádějí výhradně na základě usnesení soudu.

Vymáhací, inkasní agentury do soudního systému nespadají. Najímají si naháněče, tzv. terénní inspektory, a upozorňují dlužníky všemožnými způsoby ještě před tím, než věřitel podá žalobu.

S exekutory ale nemají tito lidé nic společného. Pokud ale dlužník neplatí, obvykle dojde i na ně, ovšem v soudní režii.

Inkasní agentura a její tzv. inspektor, ale nesmí, tak jako exekutor, vstupovat do bytu a zabavovat majetek. Smí jen házet do schránky lístečky, ptát se sousedů a třeba dlužníkovi telefonovat.

Exekutor má mít ministerské osvědčení soudního exekutora. Skutečný exekutorský vykonavatel pak musí mít v ruce rozhodnutí soudu a pověření exekutorského úřadu.

Soukromé policie

„Je to obdobné, jako kdyby existovala společnost Policie s.r.o., která by vzbuzovala - například oblečením - dojem skutečné policie a neoprávněně omezovala třeba vstup občanů do veřejných prostor. Je pochopitelné, že řada lidí by uposlechla,“ řekl již dříve Právu současný prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Paradoxní je, že tento příklad s Policií s.r.o. ale není vůbec teoretický. V Česku je boom soukromých policií.

„Z policie odcházejí odborníci. Celý život byla jejich práce sbírat informace a působit jako policisté. A tak si přirozeně zakládají různé sledovací a bezpečnostní agentury, a pracují stejným způsobem, jako pracuje policie veřejná. Mají výhodu. Disponují velkým objemem peněz, kterým bohužel veřejná policie nedisponuje,“ prohlásila nedávno před právnickou veřejností vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám