Hlavní obsah

V Česku přibývá falešných bezdomovců

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice narůstá armáda falešných bezdomovců. Tvrdí, že nemají žádné trvalé bydliště, a tak pro doručování písemností jsou registrováni, stejně jako skuteční bezdomovci, na ohlašovnách městských a obecních úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Skutečných bezdomovců je v ČR podle odhadů asi 30 tisíc.

Článek

Zatímco před čtyřmi lety se uvádělo, že v Česku je 112 tisíc občanů vedených v ohlašovnách městských a obecních úřadů, loňské sčítání lidu ukázalo, že je to už zhruba jednou tolik. Přesná celková evidence není, některé odhady hovoří až o armádě půl miliónu osob, majících jako bydliště úřad.

Mezi nimi jsou i Češi žijící dlouhodobě v cizině. Z toho skutečných bezdomovců je podle odhadů jen kolem třiceti tisíc. U falešných bezdomovců se často jedná o malé či velké chronické dlužníky. Ohlašovny místních úřadů slouží pro desítky tisíc lidí jako snadno dostupný úkryt před berňákem, sociální správou, zdravotní pojišťovnou a dalšími věřiteli.

Korespondenci si dlužníci prostě na úřadovnách nepřebírají a majetek ještě před tím, než přestali platit závazky, účelově převedli na své papírově, jen na oko, rozvedené manžele či manželky. A to poté, co si zúžili společné jmění manželů.

„Počet skutečných bezdomovců se příliš nemění, ale rapidně roste počet lidí, kteří jako místo svého trvalého pobytu uvádějí adresu ohlašovny obecního úřadu,“ potvrdil Právu prezident Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek.

Majitelé činžáků se bojí exekutorů

Zástupy fiktivních bezdomovců rozšiřují nájemníci, kterým majitelé domu nedovolili ze strachu z případné návštěvy exekutora se na danou adresu přihlásit.

„Často je ohlašovna řešením pro lidi, kterým vlastník nemovitosti přihlášení k trvalému pobytu nepovolí, ať už z obav před exekucí, z obtíží při ukončení nájmu, nebo ve snaze utajit pronajímání z daňových důvodů,“ uvedl v roce 2008 úřad veřejného ochránce práv.

Dlužníci se úřadům ztrácejí před očima

Již tehdy upozornil, že přibývá případů účelového evidování trvalého pobytu na ohlašovně s cílem vyhnout se exekucím, účasti u soudu, vymáhání dluhů či placení poplatků za odpad.

„Občan, který má dluhy, se fiktivně rozvede. Manželka požádá o zrušení jeho trvalého pobytu v bytě, přestože s ní muž žije. Obec mu na žádost zruší adresu trvalého pobytu a eviduje ho na ohlašovně. Muž i nadále žije s manželkou, respektive exmanželkou, ale veškeré vymáhání končí bezvýsledně v sídle ohlašovny,“ popsal úřad ombudsmana.  Za čtyři roky se situace zhoršila, byť na falešné bezdomovce měla zafungovat fikce doručení.

Exekuce jsou často bezvýsledné

„Přetrvávajícím jevem, který ovlivňuje efektivitu vymáhání daňových nedoplatků, je zvyšující se počet nekontaktních subjektů. U fyzických osob se jedná o dlužníky, kteří jsou přihlášeni k pobytu na ohlašovací administrativní adrese,“ uvedla daňová zpráva ve shrnutí roku 2011. Přitom už v roce 2009 se posílila fikce doručení.

„Písemnost se zašle na adresu trvalého pobytu adresáta, tedy třeba do ohlašovny úřadu. Pokud se na tomto místě adresát nezdržuje, písemnost je vrácena zpět soudu a následně je vyvěšena na úřední desce. Po uplynutí stanovené lhůty, převážně desetidenní, se považuje za doručenou,“ dodal Gazárek.

„Pokud si adresát listinu nevyzvedne z administrativní adresy, po uplynutí lhůty je považována za doručenou,“ dodala Petra Báčová z Exekutorské komory. Navzdory tomu je podle ní šedesát procent exekucí stejně bezvýsledných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám