Hlavní obsah

V Česku loni zdražily také starší byty

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší domy a byty zdražily loni o třináct procent, v Praze byl byt z druhé ruky dokonce jen o šest procent levnější než v novostavbě. Vyplývá to z analýzy serveru Bezrealitky.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Největší zájem byl i nadále o byty s dispozicí kolem 2+kk v širším centru nebo o starší domy v příměstských oblastech s dobrým dojezdovým časem do spádového města,“ uvedl šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Celorepublikově se zvýšila průměrná cena domu v ČR na 37 635 korun za metr čtvereční a bytu na 67 517 korun. Nejvíce meziročně zdražovaly nemovitosti v Královéhradeckém kraji (domy o 31 procent, byty o 24 procent), dále v Ústeckém a Plzeňském kraji.

Rekord padl, Češi si vzali hypotéky za 254 miliard korun

Finance

Průměrná cena v Praze se loni pohybovala kolem 95 196 korun za metr čtvereční, následované Brnem a byty v Jihomoravském kraji s průměrem 65 tisíc Kč/m2. Ve Středočeském kraji byla průměrná cena 53 102 Kč/m2. V Brně a Středočeském kraji ceny meziročně rostly 18procentním tempem.

Menší byty a domy v příměstských oblastech k prodeji našly své majitele zpravidla do měsíce, velké byty a domy pak potřebovaly asi měsíc a půl. „Do tří měsíců se prodalo víc než 95 procent všech nabízených rezidenčních nemovitostí,“ dodal Meyer.

Ceny městských bytů pokračovaly ve svižném růstu

Ekonomika

Češi rekordně refinancovali

K růstu cen přispívají poměrně levné hypotéky. Nové hypoteční úvěry dosáhly jen v prosinci celkového objemu 23,1 miliardy korun, což je meziměsíčně proti loňskému listopadu o miliardu více. A podle České bankovní asociace je to o 8,5 miliardy korun více než v prosinci 2019, což znamená 57procentní nárůst.

V prosinci zároveň Češi refinancovali nejvíce v historii. Objem úvěrů u přechodů k jiné bance za prosinec vzrostl na sedm miliard korun. Realitním obchodům pomohlo i zrušení daně z převodu nemovitosti.

Nájmy zlevnily

Zároveň pokračoval největší přesun Čechů do nájemního bydlení v novodobé historii. Jejich počet se meziročně zvýšil o 36 procent. V Praze se ceny nájmů vrátily na úroveň roku 2018.

Praha zvýší nájmy v bytech

Domácí

Podle portálu Realitymix.cz, který analyzoval měsíční pronájmy bytů o výměře 60 metrů čtverečních, jsou pronájmy celkově v ČR v lednu meziročně o zhruba 2,4 procenta levnější.

Stagnaci poprvé za více než dvanáct měsíců zaznamenalo Brno a okolí, kde se byty pronajímají kolem 228 Kč/m2, ve Středočeském kraji za 206 korun za metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám