Hlavní obsah

V Česku kvetou černé palírny, používá se i Savo

Právo, Jindřich Ginter

V Česku, převážně pak na Moravě, jedou ve velkém ilegální palírny tvrdého alkoholu. Ten obvykle putuje do místních hospod. Z kolkování lahví si tam nikdo těžkou hlavu nedělá, většinou se totiž podává rozlévaný.

Článek

K  pančování se používá líh pro chemický průmysl dovážený z Polska, Savo a chlór. Konzumenti přitom ani nemají potuchu, co pijí. Jen se pak ráno diví, proč je jim tak zle, a omluví to tím, že zkrátka přebrali. Skutečnost je však jiná, obraceli do sebe panáky jedovatých látek.

Pančeři se o odbyt obávat nemusejí, Češi a Moravané patří ke světovým lídrům v pití tvrdého alkoholu, a s tím, jak se zdražuje, se lidé dívají hlavně na cenu. Kromě toho tak stát přichází každoročně o miliardy korun na spotřební dani.

Už jen patnáct gramů této látky může mít smrtelné následky
Pavel Kučera ze Sdružení výrobců lihovin

„Savo, či chlór jsou nejběžnější prostředky, které padělatelé používají pro nelegální výrobu alkoholu,“ sdělil Právu Pavel Kučera ze Sdružení výrobců lihovin, které reprezentuje na tři desítky menších tuzemských likérek.

Ze dvaceti rozborů, které provedla Celně technická laboratoř v únoru 2011, bylo ve čtrnácti zjištěno, že lihovina obsahovala nebezpečný isopropylalkohol (IPA).

„Už jen patnáct gramů této látky může mít smrtelné následky,“ zdůraznil Kučera.

IPA je téměř bez příchutě. Ve výrobcích, zejména u těch, kde jsou používány tresti (například tuzemák), je podle chuti zcela nerozpoznatelný.

„Izopropylalkohol neboli izopropanol býval součástí různých výrobků spotřební chemie. Vyráběly se tak z něho Okena a Iron – výrobky vyhledávané alkoholiky jako náhražky ethanolu. IPA však na centrální nervový systém působí dvojnásobně než ethanol,“ vysvětlil Kučera.

Smrtelná dávka je 100 až 250 ml.

„Při požití hrozí poškození jater či ledvin, přičemž 80 procent dávky isopropanolu se vyloučí jako aceton,“ potvrdil Jaroslav Procházka z Oddělení klinické biochemie Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Při ublížení na zdraví až na 12 let do vězení

Celníci nedávno odhalili ve velkém padělky například značek Vodka Helsinki, Metaxa, Stroh Inländer Rum, Napoleon, Polish Premium Vodka, Lašský Tuzemák, Bismarck Rum, Funland Vodka.

„Pachatelé se ilegálním pálením a distribucí alkoholu dopouštějí hned několika závažných činů. Jedná se o daňový únik, nekalou soutěž, padělání kolků a ohrožování zdraví lidí,“ shrnul pro Právo právník Jiří Teryngel.

Pokud na následky toho někdo zemře nebo minimálně dvě osoby oslepnou či mají jiné těžké ublížení na zdraví, hrozí pančerům až dvanáct let vězení. Za samotné pančování mohou jít za katr až na osm let.

Ilegálně se vypálí za tři miliardy ročně

„Přestože se spotřeba alkoholu v ČR v posledních letech nemění a sazba spotřební daně roste, tak vybrané daňové příjmy z lihu a lihovin naopak prudce klesají. Z daňového výběru za alkohol se vytratily tři miliardy korun ročně,“ tvrdí Kučera.

Češi jsou přitom předními světovými pijáky tvrdého alkoholu. Každý dospělý v průměru vypije přes šestnáct litrů alkoholu ročně. Světový průměr je jen něco málo přes šest litrů na osobu.

„Zohledníme-li sazbu daně, spotřebu alkoholu a počet obyvatel, tak v roce 2009 mělo být na dani vybráno 8,76 miliardy korun a v roce uplynulém dokonce 9,33 miliardy. Rekordní příjmy ve výši 7,13 miliardy korun zaznamenal státní rozpočet v roce 2007, ale ve skutečnosti podle stejného vzorce měly dosahovat výše 8,69 miliardy korun,“ dodal Kučera.

Podle něho kolkování alkoholu, které se zavedlo nejprve v roce 2005, a před třemi lety se tato povinnost ještě rozšířila a zpřísnila, v praxi černým palírnám rozhodně utrum neudělalo.

Anketa

Jste si jisti tím, že alkohol, který pijete, nepochází z černé palírny?
Ano
48,3 %
Ne
51,7 %
Celkem hlasovalo 14079 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám