Hlavní obsah

Uvolnění čínské měny je na spadnutí. Vydělejte na tom, dokud je čas

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvolnění kurzu čínského yuanu je na spadnutí. Díky investičnímu certifikátu mohou investoři na takovém scénáři vydělat. A to vše s kapitálovou garancí. Je však třeba jednat rychle.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čínský yuan

Článek

V průběhu tří let, do července roku 2008, posílil čínský yuan vůči dolaru o 21 %. Tehdy však čínská vláda svázala kurz své měny s americkým dolarem a yuan tak nyní prakticky kopíruje vývoj dolaru.

Dosud to nebyl takový problém. Nyní však americký dolar v důsledku finanční krize prudce oslabil a stáhl tak s sebou do hlubin i čínský yuan, přestože je čínská ekonomika stále v podstatně lepší kondici než ta americká.

,,Čínský yuan je nyní silně podhodnocen a protože je čínská měnová politika pevně spjata s tou americkou, nemůže kurz yuanu na tuto situaci adekvátně reagovat. Proto dnes dochází k obrovskému přílivu kapitálu do Číny, což má za následek zvyšování cen aktiv a postupnou tvorbu cenové bubliny.“ říká Karel Beneš z Best Buy Investments (BBI).

Aby Čína zabránila kolapsu na trhu aktiv, musí nechat kurz své měny růst. A právě na tom mohou investoři nakupující yuan velmi slušně vydělat. Do této doby udržovala čínská vláda slabý yuan především kvůli podpoře vlastního exportu.

Protože se však export v zemi znovu začíná zotavovat a Čína opět začíná hospodářsky převyšovat zbytek světa, může si nyní uvolnění kurzu své měny dovolit.

Na uvolnění naléhají také američtí senátoři, kteří Číně dokonce začínají vyhrožovat uvalením cla na jejich zboží, pokud by tak v brzké budoucnosti neučinila.

Čína v těchto dnech testuje, zda uvolnění čínské měny nebude pro tamní ekonomiku přílišnou zátěží.

Pokud by byl výsledek kladný, k postupnému uvolňování kurzu může dojít již v dubnu tohoto roku. Kurz čínské měny by tak postupně mohl vzrůst až o několik desítek procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám