Hlavní obsah

Tři ze čtyř Čechů už v životě zažili finančně tíživou situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři čtvrtiny lidí se ve svém životě už dostaly do situace, kdy jim život výrazně zkomplikoval nedostatek financí. Většina Čechů také zná někoho, kdo se v současné době s tíživou situací potýká. Někteří lidé mají i obavy z budoucnosti. Cítí je zejména mladší lidé, finančních problémů v příštím roce se bojí každý třetí.

Foto: Profimedia.cz

Matky samoživitelky se velmi často potýkají s tíživou finanční situací.

Článek

Nezaměstnanost či obtíže při shánění práce, dlouhodobá pracovní neschopnost, nedostatek peněz na účtu, neschopnost splácet své závazky, či dokonce exekuce, to jsou situace, které ve svém životě nemusel řešit jen zlomek české populace. Naopak téměř 75 procent Čechů se s některou z nich muselo vypořádat, ukázal průzkum agentury IPSOS pro společnost Provident Financial.

„I přes státní pomoc pandemie negativně ovlivnila finanční situaci mnoha domácností. V současné době bylo navíc pro mnoho z nich složité vytvořit si finanční rezervu, proto lze s narůstající inflací očekávat zhoršení jejich situace,“ uvedl analytik Luboš Kratochvíl ze společnosti Provident.

Zdraží potraviny, léky, vlaky i oblečení

Ekonomika

V části společnosti, zejména pak mezi mladými lidmi, navíc vládnou obavy z budoucnosti. Každý třetí mladý člověk do 26 let se bojí, že se v následujícím roce dostane do finančních problémů. Tyto obavy má i pětina lidí starších 26 let.

Ženy jsou všímavější

V České republice, jak vyplývá z hloubkové analýzy projektu Neviditelní, který mapuje nejrizikovější skupiny obyvatel, existuje pět skupin lidí, které jsou náchylnější k finančním problémům. Průzkum ukázal, že zástupce jedné z těchto rizikových skupin zná každý druhý Čech.

Kdo jsou Neviditelní? Lidé, kteří nemají důstojný život

Domácí

Více než polovina Čechů má ve svém okolí alespoň jednoho rodiče samoživitele a třetina uvedla, že má minimálně dva známé, kteří se obávají, z čeho budou žít v důchodu. Další dvě pětiny znají alespoň dva lidi, kteří nemají žádné úspory.

Všímavější vůči svému okolí jsou především ženy, ukázal průzkum. Ve svém okolí totiž registrují zástupce z téměř každé rizikové skupiny.

„Podle výzkumu se také ženy častěji dostávají do finančně náročných situací, daleko častěji se ocitají samy na veškeré výdaje na provoz domácnosti, péči o rodinu a o děti, zároveň ale výrazně častěji pobírají minimální mzdu a musí mít více zaměstnání, aby zvládly rodinu uživit,“ doplnil Kratochvíl.

Kdo jsou Neviditelní?
Projekt Neviditelní zatím představil pět skupin lidí (celkem jich bude 13), kteří se potýkají s různými problémy, jež jim ztěžují životní situaci. Jsou nějakým způsobem vyčlenění, přišli o pravidelný příjem a nedaří se jim vrátit do pracovního procesu. Podle odhadu je jich v České republice zhruba 1,3 milionu.
1. skupina: Mladá rodina Asi 9400 rodičů a více než 13 tisíc dětí
2. skupina: Samoživitelé Zhruba 210 tisíc osamělých rodičů, kteří vychovávají více než 336 tisíc dětí. 90 procent osamělých rodičů jsou ženy, tedy matky samoživitelky.
3. skupina: Člověk pracující ve stínové ekonomice 214 tisíc až 535 tisíc osob, které jsou ohroženy příjmovou chudobou.
4. skupina: Chudý student bez finanční podpory rodiny Chudobou ohrožených vysokoškoláků je v Česku až 12 tisíc. Na sociální stipendium dosáhne jen asi 10 procent z nich.
5. skupina: Zkušený, ale bez práce Zkušených lidí, kteří chtějí pracovat, a přesto mají dlouhodobý problém najít zaměstnání, je v Česku přibližně 77 400.
Zdroj: Neviditelni.org

Nejistota před důchodem

Určitou jistotu lidem přináší pracovní smlouva na dobu neurčitou. Se zaměstnavatelem ji má ale uzavřenou jen o něco více než polovina Čechů, o trochu častěji jsou to muži.

„Při analýze Neviditelných jsme zjistili významný pokles využívání smluv na dobu neurčitou s rostoucím věkem. Mezi skupinou 45 až 53 let a 54 až 65 let je pokles dokonce 20procentní. Počet nepracujících a důchodců přitom roste. Předdůchodový věk tak nejspíš představuje kritický zlom, kdy se prudce zvyšuje nejistota a tlak na životní úroveň domácnosti. Příčinou je pravděpodobně nezaměstnanost, ale také nízký náhradový poměr, tedy rozdíl mezi mzdou a důchodem,” uvedl Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz.

Padesátníci to mají na trhu práce těžké

Finance

V České republice je podle projektu Neviditelní až půl milionu lidí, kteří částečně nebo plně pracují bez smlouvy ve stínové ekonomice. Tito lidé ale nedosáhnou na různé podpory, mají nízký starobní důchod a nemohou plně využívat jistot vyplývajících ze zákoníku práce.

Dohody o pracovní činnosti využívá 8,5 procenta Čechů, sedm procent jsou OSVČ a ostatní jsou ve starobním důchodu, na mateřské dovolené nebo nemají práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám