Hlavní obsah

Styděl se před rodinou za své dluhy, málem skončil na ulici

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Lidé, kteří se dostanou do finančních potíží, hledají nejčastěji pomoc u svých blízkých příbuzných. Kdyby se tak zachoval i pětatřicetiletý Pavel, který kvůli rozchodu s přítelkyní spadl do velkých dluhů, přestal komunikovat s bankou i inkasní společností, mohl si ušetřit mnohé nepříjemnosti.

Foto: Profimedia.cz

Řada lidí se snaží svůj dluh nejprve řešit sama.

Článek

Pavel žil se svou přítelkyní Věrou v bytě, který si společně koupili na hypotéku a rovným dílem ji i spláceli. Po deseti letech vztahu si ale Věra našla jiného partnera a přítele opustila.

Sám na splátky hypotéky i půjčky

Bývalí partneři stáli před rozhodnutím, buď byt prodají, z utržených peněz splatí hypotéku a zbytek si rozdělí, nebo jeden z nich zůstane v bytě bydlet, převede hypotéku na sebe a druhého partnera vyplatí. Druhá možnost Pavlovi vyhovovala nejvíce. Rozhodl se v bytě zůstat a Věře vyplatit podíl za společné splácení hypotéky.

Na vyplacení bývalé přítelkyně Pavel použil všechny svoje úspory a ještě si musel vzít v bance úvěr na 200 tisíc korun. Sice se mu podařilo se ženou vyrovnat, na krku měl ale jak hypotéku, tak spotřební úvěr. To pochopitelně pořádně zamávalo s jeho rozpočtem.

Hypotéka měla prioritu, o střechu nad hlavou Pavel přijít nechtěl, přesto se stále více dostával do kolotoče opožděných splátek. Zpočátku se s bankou snažil domluvit na úpravě splátek spotřebního úvěru, ale i tak se zpožďoval v pravidelných platbách, až přestal platit úplně.

Bance nakonec došla trpělivost a smlouvu vypověděla. Inkasní agentura, které banka pohledávku předala do správy, se s dlužníkem snažila komunikovat. Pavel se ale jakémukoliv kontaktu vyhýbal.

Rodina podala záchrannou ruku

Pro Pavla to bylo těžké období. Pociťoval frustraci ze ztráty partnerky, utápěl se v dluzích, nevěděl, na koho by se mohl obrátit o pomoc. Před svou rodinou se styděl a o svých finančních problémech mlčel. Uzavřel se do sebe a nekomunikoval. Za několik měsíců se objevila výzva k úhradě od právní kanceláře a Pavel věděl, že je zle.

Ze všeho nejvíce se ve své tíživé finanční situaci Pavel obával názoru rodiny a odsouzení. Měl strach, co na jeho problémy řeknou jeho rodiče a sestra. Nakonec je pozval k sobě domů a všechno jim řekl. Jejich reakce ho ale překvapila. Sestra ihned vzala telefon a vytočila číslo uvedené v dopisech od věřitele. Chtěla znát dlužnou částku, která činila 350 tisíc korun, a možnosti platby. S rodiči se domluvila, že ona splatí polovinu a rodiče druhou z rezerv, co mají na důchod. Pavel vrací peníze rodině po částkách. Nebýt jejich pomoci, přišel by o všechno.

Lidé hledají pomoc u rodiny i právníků

Lidé se ve chvíli, kdy přestávají zvládat svou finanční situaci, nejčastěji obrací na své nejbližší příbuzné, kteří pro ně představují také silný motivační faktor ke splácení. „Lidé hledají v těžkých životních chvílích pomoc u svých nejbližších. Známý právník nebo finanční poradce může poradit, ale největší oporou bývá rodina,“ uvedl pro Právo Martin Hubáček ze společnosti APS, která se zabývá správou pohledávek.

„Každý člověk, který má finanční potíže, ocení vstřícnost svého okolí. Podpora může mít jakoukoli podobu, ať už citovou či finanční. Přízeň rodiny je pro dlužníka mimo jiné velkou motivací splatit dluh,“ doplnil Hubáček.

Zhruba čtvrtina lidí, kteří mají problémy se svými dluhy, se obrací na známého právníka nebo finančního poradce. „Velkou autoritou v oblasti financí je pro dlužníky odborník, který není spojený s věřitelem. Ideální je právník působící v rámci nějaké nadace, instituce pod záštitou EU apod. Nedůvěru vůči právníkům naopak pociťují dlužníci, kteří se stali obětí podvodu. Své zklamání promítají do postoje k poskytovatelům právních služeb,” zmínil Hubáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám