Hlavní obsah

Studium jazyků v cizině přijde na statisíce, nejlevnější je Malta

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Jazykové studijní pobyty jsou mezi mladými Čechy velmi populární. Nejen že se zdokonalí v jazyce, navíc se mnozí i osamostatní a naučí hospodařit s penězi. Podstatnou nevýhodou je však vysoká cena těchto pobytů, půlroční pobyt za oceánem stojí i stovky tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Češi na jazykové pobyty vyrážejí stále častěji, v letošním roce evidujeme oproti minulému roku zvýšený zájem. Pokud se studenti opravdu chtějí naučit jazyk, je vhodné využít dlouhodobé pobyty, například na půl roku. Vyrazit na ně mohou třeba po ukončení střední školy a před nástupem na vysokou se zdokonalit v cizím jazyce,“ uvedl Vítězslav Bican z jazykové agentury Channel Crossings.

V Austrálii a USA za téměř 200 tisíc

Mezi oblíbené destinace dospívajících patří USA, Kanada, Austrálie a Velká Británie. Jedná se však o velmi nákladnou záležitost. Cena kurzu se odvíjí hlavně od země, ve které budete studovat, dále intenzity kurzu a v neposlední řadě i od způsobu ubytování.

Nejdráž vyjde studium cizího jazyka v Austrálii či ve Spojených státech. „V Austrálii studenti za půl roku zaplatí v průměru 194 tisíc korun. Kromě toho je třeba myslet i na výdaje za letenky, stravování a kapesné. Celkově tak může být studijní pobyt citelným zásahem do rodinného rozpočtu,“ uvedl Petr Plocek z UniCredit Bank.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Na kolik vyjde půlroční jazykový kurz?

O poznání levnější variantou je vyslat dítě na Maltu. Oblíbená evropská destinace nabízí šestiměsíční kurzy za zhruba třetinovou cenu. Jedním ze způsobů, jak ušetřit, je i ubytování v hostitelské rodině – kromě úspory peněz dítě zůstane v kontaktu s rodilými mluvčími

i mimo vyučování.

Úspory či půjčka

I přes vysoké náklady zájem o kurzy nepolevuje. S financováním pobytů dětem v naprosté většině případů pomáhají rodiče či prarodiče. Na financování jazykových pobytů svých potomků používají například vklady ze stavebního spoření.

Mnozí ale nezvládají pokrýt náklady z vlastních úspor a na jazykové pobyty dětí si půjčují.

„Češi si uvědomují, že vzdělání dětí je jednou z nejdůležitějších investic, proto jsou čím dál častěji ochotni si potřebné finance u banky půjčit. Nabyté zkušenosti a praktické jazykové znalosti budou pro jejich děti vždy výhodou během studia, a především plusovými body v prvním zaměstnání,“ řekl Plocek.

Pomoc rodičů i brigáda

Zdokonalit si angličtinu v rámci jazykového kurzu se vydal i Petr Kozel, student ekonomie z Prahy.

„Strávil jsem rok v hostitelské rodině v americkém Texasu na intenzivním jazykovém kurzu. S financemi, zejména s náklady na letenku, kurz i kapesné, mi z velké části pomohli rodiče. Naštěstí jsem si po pár měsících našel brigádu, která bez problémů pokryla základní výdaje,” svěřil se Petr.

Pobyt v Americe byl pro něho splněným snem a vylepšil mu angličtinu. „I přes finanční náročnost pobytu jsou nabyté zkušenosti k nezaplacení, navíc se mi díky jazyku po návratu podařilo získat skvělou práci,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám