Hlavní obsah

Střetů se zvěří každoročně přibývá, škody v průměru dosahují desítek tisíc korun

Novinky, bab

Po zimní přestávce i několikatýdenním lockdownu se na silnicích opět objevuje více aut. Především pak v tomto období, stejně tak v podzimních měsících pod jejich koly každoročně zahynou tisíce zvířat. Nehod způsobených srážkou se zvěří navíc přibývá, meziročně až o deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jarní i podzimní měsíce mají z pohledu škodních událostí na silnicích jedno společné, výrazně více než v ostatních obdobích dochází ke střetu vozidel s lesní zvěří. A počet těchto nehod každoročně roste, například data pojišťovny Uniqa ukazují, že v posledních čtyřech letech jich meziročně přibývá okolo 10 procent. Ještě rychlejším tempem pak podle statistik rostou kolize se srnci a divočáky.

Podle Centra dopravního výzkumu nejčastěji dochází k nehodám s lesní zvěří a domácím zvířectvem na silnicích druhých a prvních tříd. Typicky na přímém úseku a velice často kolem deváté a desáté hodiny večerní.

„Srážky se zvěří jsou nejčastější v zalesněném prostoru a dochází k nim ve večerních a nočních hodinách,“ doplnil tiskový mluvčí Policie ČR David Schön.

Škody za desítky i stovky tisíc

„Nehody způsobené srážkou s lesní zvěří nejčastěji evidujeme ve Středočeském kraji, v Jižních Čechách a na Vysočině. Průměrná hmotná škoda při srážce vozidla se zvěří dosahuje zpravidla několika desítek tisíc korun, i když samozřejmě nelze srovnávat škody způsobené kolizí se zajícem nebo srážkou s divočákem,“ uvedla Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

Jak dále upozornila, výjimkou nejsou statisícové škody, a bohužel ani zranění osob ve voze při nárazu. Likvidátoři pojišťovny nedávno vyřizovali srážku terénního SUV Mercedes se srncem, který prolomil přední sklo. Jen náhrada čelního okna na vůz přišla na 168 tisíc korun.

Co dělat po srážce se zvěří
1. Snažte se předejít vzniku sekundární nehody. Zastavte u krajnice, zapněte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a umístěte na zem výstražný trojúhelník. Došlo-li ke zranění osob, samozřejmě neprodleně kontaktujte zdravotníky.
2. Při střetu s divokou zvěří je vždy nutné zavolat policii, a to bez ohledu na výši škody. Při zranění nebo úhynu zvířete totiž vzniká škoda mysliveckému sdružení, kterému policie tuto skutečnost nahlásí.
3. Proveďte důkladnou fotodokumentaci místa nehody a škody na vozidle, ale dbejte při tom zásad bezpečnosti. Policie vytvoří záznam o nehodě, který zároveň bude sloužit jako důkaz pro pojišťovnu.
4. Máte-li vozidlo v nepojízdném stavu, můžete kontaktovat asistenční službu vaší pojišťovny. Případně později z domova pojišťovně nahlaste střet se zvířetem. Povinné ručení vám ale pro tyto případy stačit nebude, pro účast pojišťovny budete potřebovat havarijní pojištění či speciální připojištění.
5. Pamatujte, že řidič si nesmí poraněné či usmrcené zvíře odvézt. Mohlo by to být kvalifikováno jako přestupek proti majetku, či jako krádež.
Zdroj: Allianz

Aby vám řešení následků škody na vozidle nenabouralo rodinný rozpočet, je třeba mít pro tyto případy sjednáno vhodné pojištění. Pokud máte pouze povinné ručení, máte smůlu, jelikož to se na škodu nevztahuje a opravu byste v takovém případě museli zaplatit ze svého. Je proto třeba mít sjednané havarijní pojištění či speciální pojištění pro případ srážky se zvěří.

Následky střetu lze zmírnit

Bohužel ani sebezkušenější řidič nemůže vždy případné kolizi se zvířetem zabránit, může však významně snížit pravděpodobnost, že k ní dojde.

„V úsecích, kde může chodit zvěř, dejte nohu z plynu a místo 90 km/h mimo obec jeďte rychlostí 80 km/h, která je mnohem lepší pro možný vyhýbací manévr i brzdění,“ doporučil Igor Sirota, tiskový mluvčí ÚAMK

Pokud to situace na vozovce dovolí, je lepší jet spíše u jejího středu než v krajích. Pokud zvěř spatříte, odborníci doporučují výrazně zpomalit a přepnout dálková světla na potkávací, abyste zvíře zbytečně neoslňovali. Pokud přeběhne jedna srna, je vysoce pravděpodobné, že po chvíli se přes silnici vydá zbytek stáda.

Pokud nebude možné střetu zabránit, je lepší pouze intenzivně brzdit (za předpokladu, že za sebou nebudete mít nalepené další auto) a snažit se bourat čelně, protože automobily jsou na to konstruované a zepředu mají nejvíce deformačních zón.

„Policii volejte po nehodě vždy, i pokud zvíře po srážce uteče. Při srážce se zvěří na vozidle vždy zůstanou biologické stopy. Naši technici jsou schopni dovodit, jaká byla příčina poškození,“ dodala Svobodová.

Anketa

Srazili jste již někdy na silnici nějaké zvíře?
Ano
67,7 %
Ne
32,3 %
Celkem hlasovalo 155 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám