Hlavní obsah

Stavební spoření by mohlo být i na zdravotní péči či studium

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spořitelny hledají pod tlakem vládních škrtů nové možnosti, a tak přicházejí s tím, že chtějí být součástí státem podporovaného nového důchodového systému. Usilují i o to, aby si lidé u nich mohli spořit a brát úvěry na drahou zdravotní péči či studium. Jako ideální nový směr pro stavební spoření to doporučuje i studie Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle této studie by stavební spoření mělo být rovněž zajištěním na stáří, studium či nadstandardní zdravotní služby.

„Vsadit na stavební spoření jako na dobře fungující finanční produkt má opodstatnění. Bude přibývat specifických životních událostí, u kterých se lidé budou muset ve větší míře spolehnout na své vlastní finanční rezervy. Významnou roli by zde mohlo sehrát právě stavební spoření,“ tvrdí spoluautor studie Petr Teplý.

„Dlouhodobě poukazujeme na to, že systém stavebního spoření lze využít nejen na financování bydlení, ale i na zajištění ve stáří, vzdělání, zdraví,“ potvrdila Právu Zdenka Blechová ze Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinka).

Rovněž Českomoravská stavební spořitelna potvrdila, že má zájem na tom, aby stavební spoření fungovalo jako integrální součást systému zajištění na stáří a rozšířilo se i do dalších oblastí tzv. životního spoření.

„Věříme, že se stavební spoření v ČR stane, stejně jako v Rakousku či Německu, jedním z pilířů důchodového systému,“ uvedla Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Kalousek "stavebko" ořezává a prosazuje účelovost na bydlení

Právě tomu se však ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) brání a prosazuje účelovost pouze na bydlení. Co se týče záměru spořitelen být součástí důchodového systému, je zatím postoj ministerstva financí zdrženlivý.

Spořitelny se uklidňují tím, že i když nejnovější čísla ukazují na to, že stavební spoření přestává být hitem pro domácí úspory, celkový počet klientů nevykazuje klesající tendenci.

„Mnoho lidí totiž spoří i po tzv. vázací době. Nevidíme sebemenší důvod k tomu, aby skončil systém, který jako formu spoření využívá přes pět miliónů občanů a ze kterého již bylo poskytnuto 1,9 miliónu úvěrů na bydlení v objemu 560 miliard korun,“ uvedla Kateřina Bílá z Wüstenrot.

V systému mají lidé přes 430 miliard korun

Stavební spoření využívá téměř polovina české populace (48 %) s celkovým počtem 4,9 miliónu aktivních smluv. Objem vkladů ze stavebního spoření ke konci roku 2010 dosáhl 430 miliard korun, což představovalo 18% podíl na celkových finančních aktivech českých domácností.

Spořitelny trvají na tom, že i když systém projde změnami, včetně redukce státní podpory, zůstane zachován a bude dále funkční. I když jsou spořitelny z plánů ministerstva financí rozladěné, konkrétní legislativní změny příliš komentovat veřejně nechtějí s tím, že ještě není nic definitivní.

„Pokud jde o účelové použití státní podpory výhradně na bydlení, tak toto opatření by zvýšilo administrativní zátěž stavebních spořitelen i státní správy, ale zejména účastníků stavebního spoření, klientů,“ míní Trávníček z Lišky.

Nenechte se ošálit

Lidé by rozhodně měli vzít na zřetel to, že mnohé stavební spořitelny začaly při nabídkách počítat výnos z vkladu bez toho, že by odečetly vládní škrty, respektive zdanění výnosu.

Na papíře se tak můžete sice dostat i na více než pětiprocentní zhodnocení ročně, ale reálnější jsou dvě až tři procenta. Přitom některé spořitelny ono procento navíc klientům dávají jen po časově omezenou, krátkou dobu.

Stavební spoření je proto třeba brát především jako jednu ze zajímavých možností, když si potřebujete vzít úvěr na bydlení, protože v tom je efektivní konkurencí hypoték.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám