Hlavní obsah

Státní zaměstnanci přijdou navíc ještě o příspěvky a připojištění

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Státní zaměstnance čeká od příštího roku další rána. Po očekávaném snížení objemu peněz na jejich platy o deset procent přijdou o další peníze. A to například v podobě příspěvků na dovolené, důchodové připojištění, na sociální výpomoc při mimořádných situacích anebo příspěvků na stravování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek už sepsal změnu vyhlášky o fondu kulturních a sociálních potřeb.

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž už sepsal změnu vyhlášky o fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP), podle které by se od příštího roku měl příděl peněz do fondu snížit ze současných dvou procent na polovinu. Argument je přitom stále stejný: škrty kvůli snížení deficitu státních financí.

Odboráři se proti takové změně bouří, avšak sami připouštějí, že je to to jediné, co s tím mohou udělat. Jen na tomto kroku by stát měl příští rok ušetřit zhruba 1,2 miliardy korun a k tomu dalších 0,8 miliardy má činit úspora krajů. Vyhláška je přitom plně v kompetenci ministerstva financí.

Lidé jsou tak naštvaní, že jsou ochotni jít do dalších akcí a mnohem větších, než byly doposud
šéf policejních odborů Milan Štěpánek

Jiná varianta než snížení peněz do fondu není podle Kalouska přípustná. „Navrhovaná změna přispěje ke snížení deficitu státního rozpočtu a ke splnění programového prohlášení vlády, ve kterém je deklarován jako jeden z hlavních cílů reforma veřejných financí za účelem dosažení vyrovnaného rozpočtu v roce 2016,“ napsal v důvodové zprávě ministr financí.

Šéf státní kasy sice zdůrazňuje, že opatření se týká pouze zaměstnanců ve veřejném sektoru, nicméně připouští i nepřímý dopad na firmy, které zaměstnancům poskytují služby z FKSP. Mohou přijít o část zisků. „Dopad bude spíše negativní,“ přiznal Kalousek, i když tyto důsledky prý nedokáže číselně odhadnout.

Razantní zásah do FKSP ve veřejném sektoru navíc může inspirovat i soukromé firmy k obdobným omezením, byť se jich vyhláška netýká. Okruh i výši příspěvků si privátní firmy stanovují samy.

Vondrová: Je to devastace

„Je to devastace,“ okomentovala pro Právo chystanou změnu vyhlášky předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová. Podle ní dojde k extrémnímu omezení i toho minima zaměstnaneckých výhod, které ještě existují.

Vondrová tvrdí, že ve skutečnosti bude peněz ve fondu ještě méně než dosud, protože zaměstnavatelé do něj budou odvádět jedno procento už ze sníženého objemu na mzdy o deset procent. „To jsou úspory, se kterými nelze souhlasit,“ řekla Právu Vondrová.

Odhadla, že některé menší organizace nebudou moci přispívat na stravování zaměstnancům. To je přitom jeden z hlavních příspěvků, který se z fondu vyplácí.

Příspěvek na stravování se týká organizací, které svým zaměstnancům zajišťují jídlo. Stravenek se netýká. Ale i daňové zvýhodnění stravenek navrhuje zrušit ministr financí v rámci novely zákona o dani z příjmu.

Zaměstnavatelé přispívají z fondu kulturních a sociálních potřeb i na důchodové připojištění nebo na dovolenou, mohou pomoci jednorázovou částkou při řešení tíživých nebo neočekávaných sociálních situací, třeba při živelních pohromách, anebo poskytnout zaměstnanci k překlenutí tíživé finanční situace bezúročnou půjčku.

Policisté mají ve fondu 300 miliónů ročně

„Tato úprava bude jen přilévání oleje do ohně,“ řekl Právu šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Ve fondu pro policii je kolem 300 miliónů korun ročně. „Lidé jsou tak naštvaní, že jsou ochotni jít do dalších akcí a mnohem větších, než byly doposud,“ dodal Štěpánek v narážce na nedávnou odborářskou demonstraci.

„Prostředky, které budeme mít, se budeme snažit směrovat do příspěvku na stravování a na penzijní pojištění, protože jde o příspěvky, které využívá většina nebo téměř všichni lidé,“ tvrdí šéf policejních odborů.

Zachovány by podle něj mohly být i půjčky, které se de facto samofinancují tím, že jsou postupně spláceny. „Bude ale záležet na prezidiu Policie ČR,“ míní Štěpánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám