Hlavní obsah

Stát bude opět dotovat opravy paneláků, letos to může využít až 30 tisíc z nich

Právo, Vladimír Čechlovský

Stát letos opět začne podporovat opravy, modernizace a zateplení bytových domů v rámci programu Nový panel. Ještě letos by mohlo podporu využít bezmála 30 tisíc bytů. Právu to sdělil náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous (ODS).

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Státní fond rozvoje bydlení by měl na tento účel získat jednu miliardu. Podle Kalouse ale návrh musí schválit vláda a poté projednat Sněmovna.

Celkový objem nově podpořených investic do oprav panelových i nepanelových bytových domů bude představovat čtyři miliardy korun.

Státní podpora uvolněná na tento rok představuje výši 84 miliónů korun a zbytek podpory do výše jedné miliardy se bude uvolňovat průběžně se splácením úvěrů žadatelů. Průměrná délka úvěrů je 12 let.

„Již po schválení vládou může fond bydlení zahájit příjem žádostí, takže po projednání Sněmovnou by mohlo ihned začít i jejich financování,“ uvedl Kalous.

Stát pomáhá v tomto programu formou dotace na úroky k úvěrům na opravy.

Loni v srpnu ale musel fond příjem nových žádostí pozastavit, protože mu došly peníze. Miliarda korun by měla pomoci opravit asi 28 tisíc bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám