Hlavní obsah

Spořicí dluhopisy jsou letos naposledy bez daně

Právo, Josef Drbohlav (Autor je daňovým expertem)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si až dosud koupili od státu státní spořicí dluhopisy, určitě neprohloupili. Stanovený úrokový výnos dluhopisů je totiž poměrně vysoký a kromě toho bude po celou dobu držby dluhopisu „čistý“. Majitele tedy nečeká 15procentní srážka daní z příjmů, která by při vyšší investici činila celkem několik set, v některých případech i několik tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stejnou daňovou výhodu budou mít podle všeho – nezměníli ministerstvo financí zásadně podmínky emise – i ti investoři, kteří koupí dluhopisy z plánované podzimní emise. I oni se tedy zcela vyhnou dani z úrokových výnosů.

Od ledna příštího roku však daňová úleva pro všechny nově vydané emise dluhopisů pro občany padne. Ministerstvem financí vyhlášené úrokové výnosy budou v hrubé výši, a tudíž investor bude muset počítat, že je dostane snížené o 15procentní srážkovou daň.

Vyplývá to z novely zákona o daních z příjmů, která byla nedávno zveřejněna ve Sbírce zákonů pod číslem 192/2012 Sb. v souvislosti s novelou zákona o investičních pobídkách.

Základ daně vychází nulový

Podle současného znění zákona o daních z příjmů se lze vyhnout zdanění, pokud emitent vydá dluhopisy o jmenovité hodnotě jedna koruna. A právě to ministerstvo financí jakožto emitent dluhopisů pro občany učinilo. Nehraje přitom roli, že zároveň stanovilo minimální nákup tisíc kusů.

Základem daně je totiž v tomto případě úrokový příjem, který se stanoví samostatně za jednotlivé cenné papíry a zaokrouhluje se na celé koruny dolů. Takže z jednoho dluhopisu o nominální hodnotě 1 koruny činí úrokový výnos (základ daně) při sazbě například 3 % jen 0,03 Kč (3 % z 1 Kč), po zaokrouhlení je tedy základ daně nula.

Kdyby však emitent stanovil jmenovitou hodnotu dluhopisů tisíc korun, platila by se z výnosu patnáctiprocentní daň, tedy 4,50 koruny, z každé tisícovky dluhopisů (úrok 30 Kč x 0,15).

Podle nově přijaté novely zákona o daních z příjmů, u dluhopisů – a to jakýchkoli, nejen státních – emitovaných po 1. 1. 2013, které nakoupí fyzická osoba, se základ daně a daň připadající na dluhopis nebudou zaokrouhlovat. Na celé koruny dolů se zaokrouhlí až celková částka daně ze všech dluhopisů.

Jestliže si například nakoupíte dluhopisy emitované v příštím roce, o jmenovité hodnotě 1 Kč za 50 000 Kč s úrokem 3 %, srážková daň bude činit 225 Kč (1 x 0,03 x 0,15 x 50 000).

Vyhnout se dani nepůjde ani v bankách

Odbourání této daňové výhody ale automaticky neznamená, že spořicí dluhopisy pro občany už nebudou tolik výhodné. Záleží hlavně na tom, jaký úrokový výnos pro případné další emise spořicích dluhopisů ministerstvo financí stanoví.

Daňová úleva ale jistě významně přispěla k zájmu o spořicí dluhopisy. Z loňské podzimní emise jich investoři nakoupili za zhruba dvacet miliard korun a letos z jarní emise za více než 15 miliard korun.

Změna postihne i klienty některých internetových bank. Ty totiž někdy používají denní úročení vkladů, čímž se při nižší sumě vkladů dostal základ daně (úrok) pod jednu korunu, a daň tudíž v důsledku zaokrouhlení na celé koruny dolů vycházela nula.

Od ledna příštího roku tedy ani zde takový postup nebude možný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám