Hlavní obsah

Splátka na dům za pět let vzrostla o desetitisíce korun

To, jak kvůli růstu cen hypoték vyskočily měsíční splátky, dobře ilustruje příklad financování nového rodinného domu o rozloze 188 m2 u Kolína, který vypracovala společnost Home Portal. Z měsíční splátky 13 tisíc korun před pěti lety je v současnosti více než 45 tisíc korun měsíčně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Takový skok postihuje nejvíce klienty, kteří si právě před pěti lety vzali hypotéky s úrokovou sazbou pod dvě procenta, nyní jim končí fixace a úrokové sazby jdou k sedmi procentům. Sice už za pět let mají něco splaceno, ale k tomu se jim teď zvedají nejen splátky za hypotéku, ale strmě zdražují energie a další služby.

Hypoteční trh se propadá, úroková sazba u nových úvěrů roste

Finance

„Pět i-, sedmiprocentní hypotéky jsou ovšem ve skutečnosti z dlouhodobého pohledu vlastně návratem k normálu. Hypoteční trh se rozhodně nepropadá, noví klienti i nyní žádají o hypotéky. Čísla ale nelze porovnávat s extrémem superlevných hypoték před dvěma lety,“ míní šéf společnosti B Nemovitostní investice Vladimír Brůna.

Rodinný dům, 188 m2, v novostavbě u Kolína
rok 2017letos
Kupní cena4 060 000 Kč7 900 000 Kč
Výše úvěru3 654 000 Kč7 110 000 Kč
Vlastní zdroje406 000 Kč790 000 Kč
Úroková sazba1,89 %6,69 %
Měsíční splátka13 306 Kč45 832 Kč
Délka úvěru30 let
Hodnota po pěti letech7 900 000 Kč9 085 000 Kč *
* Jedná se o konzervativní odhad. Zdroj: Home Portal

Splátky jsou teď nicméně výrazně vyšší, i když zároveň vzrostla také hodnota rodinných domů. A tak se pořád ještě dá výhodně prodávat, ať už dům, byt, chatu, nebo chalupu, jejichž ceny také za pět let, ale zejména v posledních dvou letech, vzrostly.

V Česku stouply ceny nemovitostí nejvíce v EU

Ekonomika

Rodiny, které budou mít potíže se splácením, tak pořád ještě mají možnost dům dobře prodat, hypotéku splatit a přestěhovat se do bytu. Další možností pro řadu rodin je prodej například chaty nebo chalupy.

„Se splátkami na rodinný dům sice potíže nemám, včas jsem fixovala, ale přece jen jsme se rozhodli prodat podsklepený domek/chatu ve Zlenicích na Benešovsku. Je v pěkném stavu a pozemek má 600 metrů čtverečních. Z části kupní ceny rozhodně snížím jednorázovou splátkou jistinu na rodinný dům, kde bydlím. Jistota je jistota,“ svěřila se Právu pětatřicetiletá Kristýna z pražských Strašnic.

Z prodeje chaty očekává 5,8 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám