Hlavní obsah

Slováků v Česku přibývá, láká je více pracovních příležitostí i vyšší životní úroveň

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Počet Slováků i Slovenek žijících a pracujících v České republice rok od roku roste. Během posledních zhruba deseti let se dokonce zdvojnásobil, ke konci září v ČR žilo více než 115 tisíc lidí se slovenskou národností. Žít a pracovat v Česku láká v posledních letech především mladé lidi, oceňují zde hlavně kvalitnější vzdělávání, více pracovních příležitostí i lepší platové ohodnocení a životní úroveň.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V České republice v současné době žije a pracuje zhruba 552 tisíc cizinců, přičemž druhou nejpočetnější národností jsou Slováci (první pak Ukrajinci, celkem 126 tisíc osob). Tvoří zhruba pětinu z celkového počtu cizinců, k 30. září 2018 jejich počet podle dat Českého statistického úřadu dosáhl 115 321 osob.

Každý rok se také o několik tisícovek zvyšuje. Ke konci loňského roku zde trvale či přechodně žilo téměř 112 tisíc Slováků, za posledních deset let se tak jejich počet téměř zdvojnásobil, ke konci roku 2007 jich bylo téměř 68 tisíc.

Na Slovensku zajímavá práce jen ze známosti

Slovensko čím dál častěji opouštějí především mladí lidé, kteří se k životu v Česku rozhodnou už během studií na střední či vysoké škole, podle průzkumu projektu Proudly takto uvažovalo devět z deseti oslovených Slováků žijících v Česku. Dvě pětiny lidí k nám přišly, protože zdejší vysoké školy považovaly za kvalitnější. Třetina Slováků chtěla odejít do zahraničí a ČR, především pak Prahu či Brno, považovala za dobrý odrazový můstek.

Slovenský trh práce je v očích uchazečů často zatížen tzv. rodinkárstvom, mají tak pocit, že bez známostí se na zajímavé místo dostanou jen stěží
Jan Klusoň, Proudly

„Ukázalo se, že řada Slováků do 35 let, kteří tu dnes žijí, jsou světoběžníci. Třetina z nich studovala či žila i jinde v zahraničí. S těmito zkušenostmi se ale bohužel nevrací zpět domů, což je pro slovenské firmy nemalá ztráta,“ doplnil Jan Klusoň z Proudly.

Naprostá většina Slováků (69 procent) považuje za výhodnější dělat kariéru v České republice, která je pro ně atraktivní především z pohledu většího množství pracovních příležitostí. Tři čtvrtiny pak oceňují lepší platové podmínky, stejný počet i vyšší životní úroveň.

„Objevili jsme nečekaný aspekt, který mladé na Slovensku odrazuje. Tamní trh práce je v očích uchazečů často zatížen takzvaně rodinkárstvom a mají tak pocit, že bez známostí se na zajímavé místo dostanou jen stěží. V zahraničí pak hledají mimo jiné i férovější přístup,“ upozornil Klusoň. Slováci mají podle průzkumu pocit, že ve firmách v ČR je menší korupce než na Slovensku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Proč je pro Slováky lepší budovat kariéru v ČR

Slováci v ČR také v nemalé míře oceňují multikulturní prostředí i větší toleranci české společnosti ať už směrem k rozdílným náboženstvím, rasám či LGBT komunitě. Poptávka českých firem je podle některých také rozmanitější a snáze tu nachází uplatnění ve svém oboru či odbornosti.

Vrátit se domů je příliš neláká

Mnoha Slovákům žijícím v Česku pochopitelně chybí rodina či přátelé, kteří zůstali „doma”, některým se navíc stýská i po slovenské přírodě či národním jídle a pití.

Ovšem čím déle zde žijí, tím méně jsou ochotní se na Slovensko vrátit. S jejich věkem pak roste pocit, že jsou doma v ČR – tedy tam, kde žijí. I tak se ale čtyři pětiny oslovených cítí doma v ČR i na Slovensku, kde vyrostli.

K návratu na Slovensko by je přesvědčila především nějaká vážná rodinná situace (87 procent), případně by se přestěhovali zpět kvůli partnerovi či partnerce (69 procent).

Atraktivní pracovní nabídka by nalákala k odchodu na Slovensko dvě třetiny oslovených. Hlavní roli by v tom pochopitelně hrály peníze, na druhém místě pak zajímavá pracovní náplň.

Reklama

Výběr článků

Načítám