Hlavní obsah

S televizí Skylink se vedou další řízení, ale úřad poplatek zarazit nemůže

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad oznámil, že zahájí další dvě správní řízení se společností M77 Group, provozovatelem satelitních TV Skylink a CSlink. Účtování dodatečného servisního poplatku ale zarazit nemůže, i když je zde vážně podezření z klamání spotřebitele. Tuto možnost, ve smyslu předběžného opatření, úřad podle svého mluvčího nemá.

Navždy zdarma se stává minulostí. Firma si začíná účtovat poplatek i u bezplatných programů.

Článek

Úřad se společností M77 Group S.A. již jedno správní řízení vede, a to od 18. 8. 2012 pro podezření ze spáchání správního deliktu klamavé obchodní praktiky ve smyslu příslušného ustanovení zákona o ochraně spotřebitele.

Jde o to, že miliónu diváků provozovatel sliboval základní programy zdarma, a teď mu mají odvádět v úhrnu stovky miliónů ročně.

Žádné ze správních řízení nemůže vést k autoritativnímu zrušení poplatku, ani uložení povinnosti k jeho vrácení.
František Malina, mluvčí ČTÚ

"Právo spotřebitelů obrátit se v dané věci přímo na soud není současným postupem ČTÚ nijak dotčeno. Správní řízení, která ČTÚ se společností M77 Group S.A. již zahájil, nebo ta, která teprve zahájena budou, nejsou spornými správními řízeními ve smyslu zákona o elektronických komunikacích, v jejichž rámci by Úřad rozhodoval spor mezi podnikatelem a účastníkem," sdělil Právu mluvčí ČTÚ František Malina.

Tato správní řízení byla (nebo budou) podle něho zahájena z moci úřední pro podezření ze spáchání správních deliktů.

Výsledkem správních řízení, která ČTÚ se společností M77 Group S.A. zahájil, resp. zahájí, může být pouze uložení pokuty. Její výše může být maximálně 25 miliónů. Tolik zhruba firma vybere na dodatečném poplatku od diváků za pouhý měsíc.

"Žádné z těchto správních řízení nemůže vést k autoritativnímu zrušení servisního poplatku ze strany ČTÚ, ani uložení povinnosti k jeho vrácení spotřebitelům," dodal Malina.

ČTÚ zároveň zveřejnil přehled kroků, jaké dosud ve věci Skylinku učinil.
14. 6. 2012Uskutečnilo se jednání mezi ČTÚ a Českou obchodní inspekcí, jehož obsahem bylo stanovení dalšího postupu v dané věci.
13. 7. 2012Podáno trestní oznámení k Městskému státnímu zastupitelství, neboť uvedená společnost podniká na území České republiky v oblasti elektronických komunikací, aniž by zde byla zapsána v obchodním rejstříku, nebo zde měla zřízenu organizační složku.
13. 7. 2012Postoupeny první stížnosti spotřebitelů na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (další stížnosti jsou ÚOHS postupovány průběžně podle toho, kdy je ČTÚ obdrží).
16. 7. 2012Odeslání výzvy společnosti M77 Group S.A. ke splnění své zákonné povinnosti dle § 13 zákona o elektronických komunikacích,– společnost musí oznámit své podnikání v oblasti elektronických komunikací,
16. 7. 2012Odesláno oznámení o zahájení správního řízení pro správní delikt dle ust. § 24 odst. 1 písm. a) zákona o ochraně spotřebitele, pro klamavou obchodní praktiku,
18. 7. 2012Doručením oznámení o zahájení správního řízení dle předchozího bodu společnosti M77 Group S.A. bylo zahájeno správní řízení s touto společností,
23. 7. 2012O krocích ČTÚ byl informován lucemburský regulátor,
10. 8. 2012Podán podnět na Generální finanční ředitelství.
10. 8. 2012Odesláno oznámení o zahájení správního řízení pro delikt dle ust. § 118 odst. 14 písm. u) zákona o elektronických komunikacích za nedodržení informační povinnosti dle ust. § 63 odst. 6 tohoto zákona.
13. 8. 2012Odesláno oznámení o zahájení správního řízení ve věci uložení sankce za správní delikt neoznámení komunikační činnosti podle § 118 odst. 1 písm. c) zákona o elektronických komunikacích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám