Hlavní obsah

Rekordní zájem o své úvěry hlásí i stavební spořitelny

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi v současnosti investují do pořízení nového bydlení víc než kdy dříve. Banky hlásí rekordy v objemech sjednaných hypoték, pozadu nezůstávají ani stavební spořitelny, které v objemu poskytnutých úvěrů podle statistik České národní banky (ČNB) v březnu pokořily rekord. Úroková sazba byla podle dat ČNB nižší než u bankovních hypoték.

Článek

Loňský rok byl pro poskytovatele úvěrů na bydlení velmi úspěšný, boom v objemu sjednaných hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen zajištěných nemovitostí pokračuje i letos.

Zájem o hypotéky je letos rekordní, lidé si na bydlení půjčili už 100 miliard

Finance

Stavební spořitelny jen za první čtvrtletí poskytly podle dat ČNB úvěry zajištěné nemovitostí za 6,92 miliardy korun, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje 36procentní nárůst. Zhruba polovinu objemu za celé čtvrtletí lidé vyčerpali v březnu, od spořitelen si vzaly úvěry za rekordní více než tři miliardy korun.

„K zájmu o úvěry zajištěné nemovitostí významně přispívá dlouhodobý apetit Čechů pořídit si vlastní bydlení nebo do nemovitosti investovat a ochránit tak své úspory před očekávanou inflací. Češi chtějí rovněž využít nízkých úrokových sazeb, které pomalu začínají růst,“ objasnil tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Jak na financování družstevního bytu

Finance

Stejně jako úrokové sazby hypoték, tak i úrokové sazby úvěrů zajištěných nemovitostí od stavebních spořitelen od loňského roku dlouhodobě klesaly. V lednu 2021 pak podle údajů ČNB dosáhly svého pomyslného dna, průměrná sazba se dostala na hodnotu 1,83 procenta.

Od ledna již sazby mírně rostou. V březnu byla průměrná sazba nových úvěrů stavebních spořitelen zajištěných nemovitostí 1,85 procenta ročně, zatímco průměrná sazba nových hypoték od bank činila 1,96 procenta ročně.

„Dá se předpokládat, že úrokové sazby pozvolna porostou. Zda to ovlivní zájem Čechů o koupi nemovitostí, se teprve ukáže. Jisté je, že pokud silný zájem vytrvá, budou ceny nemovitostí dál růst. Už takto v České republice rostou téměř nejrychleji ze všech zemí Evropské unie a vypadá to, že se tohoto dominantního postavení jen tak nezbavíme,“ dodal Šedivý.

Sazby úvěrů u stavebního spoření klesly pod dvě procenta

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám