Hlavní obsah

Rekonstrukce mají zelenou. Češi se chystají hlavně na koupelnu či kuchyň

Novinky, bab

Více než dvě pětiny Čechů plánují v následujících pěti letech rekonstruovat své bydlení. Modernizace se tak dočká především koupelna, na niž se chystá téměř každý druhý. O něco menší počet lidí má v plánu rekonstrukci kuchyně. Na různé úpravy v českých domácnostech pak nejčastěji padnou úspory.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Co Češi plánují rekonstruovat

Článek

Bytový fond je zastaralý, podle Jiřího Procházky ze společnosti Wüstenrot bylo dokonce 90 procent bytů postaveno do roku 2000. Není tedy divu, že v mnoha českých domácnostech řeší modernizaci svého bydlení.

Jak ukázal průzkum agentury Ipsos pro společnost Wüstenrot, plánuje v následujících pěti letech rekonstrukci v bytě či domě celkem 42 procent Čechů. Nejčastěji se přitom chystají na modernizaci koupelny a kuchyně, a to v 46 procentech, resp. 42 procentech případů.

O chalupy je zájem, Češi se nebojí ani jejich rekonstrukcí

Finance

Koupelny a kuchyně jsou už delší dobu nejčastěji modernizovanými prostory v českých domácnostech. Valná většina oslovených tyto místnosti upravovala i v minulosti. Tři ze čtyř Čechů už mají s rekonstrukcemi ve svých nemovitostech bohaté zkušenosti.

Více než třetina lidí plánuje úpravy v obývacím pokoji, necelá třetina se chystá na venkovní části své nemovitosti, opraví například fasádu či vymění okna. Rekonstrukce by se v pětině případů měla například dočkat i střecha.

Nejčastěji ze svého

Více než polovina Čechů plánuje veškeré výdaje za úpravy v bytě uhradit z úspor. Další čtvrtina lidí se chystá využít své stavební spoření.

„Stavebko je díky státní podpoře jedním z nejvýhodnějších spořicích produktů na trhu, proto je tak oblíbené. Momentálně je uzavřeno přes 3,2 milionu smluv ve fázi spoření, na kterých je uloženo na 360 miliard korun. A podle našeho průzkumu ho má 36 procent lidí opakovaně,“ uvedl Martin Fritsch ze společnosti Wüstenrot.

Jaký typ úvěru lze využít pro financování rekonstrukce?

Finance

Anketa

Chystáte se v brzké době na rekonstrukci svého obydlí?
Ano
46,5 %
Ne
53,5 %
Celkem hlasovalo 5028 čtenářů.

Reklama

Související články

Rekonstrukci bytu promyslete do detailu

Chcete zvládnout rekonstrukci bytu k plné spokojenosti? Hlavně nespěchejte, přání a vize jsou jedna strana mince, finanční možnosti druhá. Při dobré vůli...

Výběr článků

Načítám