Hlavní obsah

Psí mazlíčci jsou drahý špás, v průměru své majitele vyjdou na 16 tisíc ročně

Novinky, bab

V mnoha českých domácnostech lidé chovají nějakého zvířecího mazlíčka, přičemž nejčastěji se jedná o psy. Ovšem pořízení psa i jeho chov nejsou vůbec levnou záležitostí. V průměru Češi za svého čtyřnohého miláčka utratí téměř 16 tisíc korun ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dvě třetiny českých domácností mají domácího mazlíčka, ukázal průzkum agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit. Nejčastěji mají Češi doma psa, což uvedly dvě pětiny oslovených. V oblíbenosti za psími mazlíčky nezaostávají ani kočky, ty žijí v 37 procentech českých domácností.

Každá osmá domácnost pak chová králíka či třeba morče, každá devátá má doma i rybičky.

Za pořízení psa v průměru 6,5 tisíce

První velký výdaj musíte zaplatit, když si psa pořizujete. A není to vůbec levná záležitost, v průměru za koupi psa Češi zaplatili 6506 korun. I když každý zhruba sedmý respondent dostal psa zadarmo, oproti tomu ale každý jedenáctý zaplatil výrazně více než 10 tisíc korun.

Více než polovina lidí si psa koupila ze svého běžného příjmu, více než dvě pětiny sáhly do úspor. Dva lidé ze sta si ale na jeho pořízení museli půjčit, ať už od příbuzných, tak i od finančních institucí.

„Půjčka je v případě pořizování si psa málo obvyklá, přesto jsou každoročně v Česku desetitisíce lidí, kteří si na něj půjčí,“ uvedl Pavel Klema z Profi Creditu.

Nejvíc utratí za krmivo

Nejvyšším výdajem je pro chovatele nákup krmiva, v průměru za něj vydají ročně bezmála 10 tisíc korun, přes osm set korun měsíčně.

Další výraznou položkou v rozpočtu českých pejskařů jsou platby u veterináře i za nákup předepsaných léků. Tento výdaj činil za loňský rok v průměru 3178 korun.

Průměrné výdaje Čechů za psa
Krmivo9972 korun
Veterinář a léky3178 korun
Pamlsky, hračky a oblečky2644 korun
Celkem15 794 korun
Zdroj: Průzkum Nielsen Admosphere

Nejmenší, ale podstatnou, položku ve výdajích za psa, vloni představovaly útraty za různé psí pamlsky, hračky či oblečky. V průměru za ně Češi utratili 2644 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám