Hlavní obsah

První tři dny nemoci se opět zaměstnancům proplácejí

Právo, svj

Zaměstnanci, kteří kvůli nemoci budou muset zůstat doma, opět nově dostávají náhradu mzdy i za první tři dny stonání. Do konce letošního června za ně nedostávali nic. Vláda prosadila zrušení tzv. karenční doby k 1. červenci letošního roku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci tak budou dostávat 60 procent denního vyměřovacího základu i za první tři dny nemoci. Náklady budou hradit zaměstnavatelé, těm se však současně snižují o 0,2procentního bodu odvody.

Náhradu mzdy původně hradil zaměstnavatel až od čtvrtého dne do 14. dne nemoci. Od 15. dne se dávky poskytovaly z pojištění, což platí i nadále. Lidé nemoci přecházejí a šíří je často jen proto, že si nemohou dovolit v práci z finančních důvodů chybět, argumentovali zákonodárci, kteří pro novelu zvedli ruku.

„Karenční dobu jsem vždy považovala za asociální a nefunkční opatření, které kolektivně trestá pracující za nemoc a hází do jednoho pytle poctivé zaměstnance s podvodníky. Krátkodobá nemocnost je dnes na stejné úrovni jako před jejím zavedením, dlouhodobá nemocnost, která ohrožuje nejen zaměstnance, ale negativně dopadá i na zaměstnavatele a stát, se dokonce o polovinu zvýšila,“ uvedla pro Právo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

S rušením karenční doby nesouhlasila pravicová opozice, podle které obnovení proplácení nemocenské neúměrně zatíží podnikatele a rozpočty. Zástupci firem se pak obávají i toho, že někteří zaměstnanci budou nemocenskou zneužívat.

„Na zrušení karenční doby doplatí poctiví zaměstnanci a zaměstnavatelé. Zaměstnanci budou muset makat za kolegy simulanty, zaměstnavatelé zneužívání systému budou muset platit,“ domnívá se mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Jak se výplata nemocenské pro nemocného zaměstnance změní, lze ukázat na konkrétních příkladech.

Nemocenská dříve

Příklad 1: Zaměstnanec byl dočasně práce neschopen od 17. 6. 2019 do 30. 6. 2019, pracovní dobu má rozvrženu na pět dnů v týdnu (pondělí až pátek), směna činí 8 hodin. Náhrada mzdy zaměstnanci přísluší od čtvrtého pracovního dne, tj. od čtvrtka 20. 6. (za prvních 24 neodpracovaných hodin, tj. za první 3 pracovní dny se náhrada mzdy neposkytovala). Tato náhrada mzdy zaměstnanci byla poskytována za pracovní dny, tj. za 7 pracovních dnů (56 hodin).

Příklad 2: Zaměstnankyně byla dočasně práce neschopná od 17. 6. 2019 do 30. 6. 2019, pracovní dobu má rozvrženu na 3 dny v týdnu (pondělí až středa), směna činí 12 hodin. Náhrada mzdy zaměstnankyni příslušela od třetího pracovního dne, tj. od středy 19. 6. (za prvních 24 hodin, tj. za první 2 pracovní dny se náhrada mzdy neposkytovala). Tato náhrada mzdy zaměstnankyni byla poskytována za pracovní dny, tj. za 4 pracovní dny (48 hodin).

Nemocenská nyní nově

Příklad 1: Zaměstnanec je dočasně práce neschopen od 1. 7. 2019 do 14. 7. 2019, pracovní dobu má rozvrženu na 5 dnů v týdnu (pondělí až pátek), směna činí 8 hodin. Náhrada mzdy zaměstnanci přísluší od prvního pracovního dne, tj. od pondělí 1. 7. Tato náhrada mzdy zaměstnanci bude poskytována za pracovní dny (včetně svátku 5. 7.), tj. za 10 pracovních dnů (80 hodin).

Příklad 2: Zaměstnankyně je dočasně práce neschopná od 1. 7. 2019 do 14. 7. 2019, pracovní dobu má rozvrženu na 3 dny v týdnu (pondělí až středa), směna činí 12 hodin. Náhrada mzdy zaměstnankyni přísluší od prvního pracovního dne, tj. od pondělí 1. 7. Tato náhrada mzdy zaměstnankyni bude poskytována za pracovní dny, tj. za 6 pracovních dnů (72 hodin).

Výpočet náhrady mzdy (60 % průměrného redukovaného výdělku) zůstává i po nové úpravě stejný. Výše uvedení zaměstnanci od 1. července 2019 dostanou náhradu mzdy navíc za 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám