Hlavní obsah

Průzkum: Češi se poučili, výhodnost půjčky umí posoudit lépe než před pěti lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, zda je půjčka výhodná či nikoliv, mají Češi v současnosti lepší představu než před pěti lety, kdy proběhlo obdobné šetření. Celkový přeplatek totiž považují za nejdůležitější parametr a přikládají mu mnohem větší váhu. Velkou roli pro ně při rozhodování hraje i možnost předčasného splacení a výše měsíční splátky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve chvíli, kdy lidé plánují půjčku, sledují i její parametry. Mezi hlavními pak respondenti průzkumu agentury IPSOS pro Air Bank nejčastěji zmiňovali celkovou zaplacenou částku, tedy včetně úroků a různých poplatků.

„Právě podle toho se dnes skutečně pozná nejvýhodnější půjčka. Proto je skvělou zprávou, že dotázaní vybrali tento ukazatel jako nejdůležitější už v 60 procentech případů oproti 52 procentům před pěti lety,“ vysvětlila Veronika Benešová z Air Bank.

Nejvýhodnější půjčku ukáže až celkový přeplatek

Finance

„Nabídky půjček je možné snadno porovnat podle roční procentní sazby nákladů (RPSN), určitě se ale vyplatí nechat si vystavit také standardní předsmluvní formulář. Teprve ten totiž ukáže celkový přeplatek, a navíc už zahrnuje jak zmíněnou RPSN, tak třeba i různé odměny za řádné splácení,” dodala Benešová.

Dvě pětiny lidí se zajímají i o možnost předčasného splacení zdarma, stejný počet i o výši měsíční splátky.

Flexibilita se stává důležitým parametrem

Hned v závěsu za třemi nejdůležitějšími ukazateli půjček, tedy celkovým přeplatkem, předčasným splacením zdarma a výší měsíční splátky, se pro tři z deseti oslovených jeví jako velmi podstatný parametr i flexibilita daného úvěrového produktu. Před pěti lety ji jmenovala pětina respondentů.

Češi přistavují a opravují o sto šest, úvěry na rekonstrukce frčí

Finance

Ukazuje se tak, že možnost měnit si v průběhu čerpání půjčky výši měsíční splátky a s tím související dobu splácení, nebo si splátky v případě potřeby třeba i odložit, nabývá na významu.

Češi více přemýšlejí i o tom, na co si (ne)půjčit

Jako důvod pro půjčku mezi dotázanými Čechy stále převládá pořízení vlastního bydlení nebo jeho rekonstrukce, v průzkumu to zmínily více než tři pětiny lidí.

Téměř dvě pětiny oslovených nevidí problém zadlužit se kvůli koupi či opravě auta. Pětina by si půjčila na pořízení domácích spotřebičů, jako je pračka nebo myčka.

Prakticky u všech sledovaných důvodů ale respondenti deklarují nižší ochotu vzít si půjčku, než jakou projevovali před pěti lety. Výrazně méně lidí by úvěrem financovalo třeba svou zdravotní péči, podnikání anebo studium.

Úspory Čechů vzrostly, dvě třetiny mají majetek v nemovitostech

Finance

Důvodem může být například rostoucí míra úspor domácností během pandemie koronaviru, a tedy častější možnost financování méně nákladných položek z vlastních zdrojů, soudí finanční odborníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám