Hlavní obsah

Průzkum: Češi chtějí mít půjčku rychle vyřízenou, často sáhnou po první nabídce

Novinky, bab

Češi při rozhodování o půjčce hledí hlavně na rychlost jejího vyřízení, zajímá je i výše úrokové sazby či roční procentní sazba nákladů (RPSN) a v neposlední řadě i výše splátek. Často však vezmou první nabídku a jen zřídka ji srovnávají s dalšími. Nutně tak nehledají tu nejlevnější nabídku, ale často jim stačí taková, která je v očekávaných mezích toho, kolik přeplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na to, jak lidé přistupují k volbě úvěru, se zaměřil průzkum mBank a agentury NMS Market Research, kterého se v České republice a na Slovensku zúčastnila celkem tisícovka respondentů ve věkové kategorii 18 až 65 let.

Průzkum ukazuje, že při výběru poskytovatele úvěru je pro zájemce nejdůležitějším faktorem rychlost vyřízení úvěru. Podle ní se rozhoduje polovina Čechů.

Dvě pětiny lidí si jdou půjčit do banky, jejímiž jsou klienty. Přibližně pro čtvrtinu zájemců o úvěr je důležitý přístup pracovníků na pobočce banky a také předchozí zkušenost s půjčkou u vybrané banky.

Pověst finanční instituce (18 procent), doporučení přátel, známých a kolegů (13 procent) nebo velikost finanční instituce už při rozhodování hrají podstatně menší roli.

Každý druhý neví, za kolik si půjčil

„Výzkum ukázal, že přesně polovina respondentů, kteří již půjčku mají, se rozhodla pro první nabídku, kterou dostali, a další již nezvažovali. Mezi půjčkami od dvou poskytovatelů se rozhodovala pouze čtvrtina lidí, a stejně tak pouze každý čtvrtý člověk porovnal alespoň tři a více konkurenčních nabídek,” uvedl Ondřej Karban z mBank.

Navíc téměř polovina respondentů nebyla schopna s jistotou říct, jaká je aktuální úroková sazba jejich současného úvěru.

„Potěšující ovšem je, že stejně jako lidé chtějí půjčku rychle, chtějí ji také mít pohodlně. Téměř dvě třetiny z nich totiž uvedly, že maximum potřebných kroků pro vyřízení půjčky chtějí zařídit on-line přes internet, který jim právě rychlost a pohodlí vyřízení půjčky zajišťuje,“ doplnil Karban.

Cena úvěru je důležitá pro tři z pěti lidí 

Cena je důležitá pro tři pětiny dotázaných, jako nejméně podstatný faktor pro výběr úvěru ji označil jen každý šestý respondent.

„Půjčku chtějí hlavně rychle a současně s co nejnižším úrokem, respektive RPSN. Mezi nejdůležitější parametry půjčky se zařadila i možnost předčasného splacení, kterou uvedla polovina lidí,“ zmínil Karban.

I když lidé často kývnou na první nabídku, kterou dostanou a jejíž úročení je pro ně přijatelné, velmi důležitá je pro ně výše splátek. Magickou hranicí je pro Čechy částka 7500 korun, kterou jsou schopni a ochotni měsíčně splácet. Pouze 14 procent respondentů uvedlo, že mají splátku vyšší.

Tři z deseti zadlužených Čechů měsíčně splácí 2500 až 5000 korun, splátku mezi 1000 a 2500 korunami má čtvrtina lidí, kteří mají spotřebitelský úvěr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám