Hlavní obsah

Průměrná sazba hypoték opět vyšší, po víc jak roce překonala dvouprocentní hranici

Novinky, bab

Úrokové sazby hypoték už několik měsíců za sebou pozvolna rostou. V dubnu se průměrná sazba vyhoupla nad dvě procenta, poprvé od února loňského roku. Dosáhla hodnoty 2,01 procenta.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Hypotéky méně dostupné, objemy se snižují

Úrokové sazby jdou nahoru, hypotéky tak už několik měsíců zdražují. V dubnu zdražily ČSOB, Hypoteční banka, Expobank a UniCredit Bank

Navíc se od počátku dubna dle doporučení ČNB opět snížila dostupnost hypoték, banky už poskytují úvěry jen do 90 procent zástavní hodnoty nemovitosti. To všechno se pochopitelně odráží jak v počtech, tak v objemech čerpaných úvěrů.

V dubnu si klienti sjednali 8555 hypotečních úvěrů, o 1833 méně než v březnu. Nižší byly oproti předchozímu měsíci i objemy, a to o 3,5 miliardy korun, klesly v dubnu na 17,579 miliardy korun.

„Z doporučení ČNB mají banky nejvíce práce s limitem maximálně 15 procent objemu úvěrů nad 80 procent hodnoty nemovitosti. Zájem o toto pásmo je stále výrazně vyšší než uvedený limit. Zvyšování sazeb v tomto segmentu tak bude i v nejbližší době stěžejním faktorem pro růst průměrných úrokových sazeb,“ upozornil Josef Rajdl ze společnosti Fincentrum.

Průměrná výše hypotéky se nemění

Od listopadu 2016 se průměrná výše hypotéky drží na částce převyšující dva milióny korun. Jinak tomu nebylo ani v dubnu, kdy se průměrná výše hypotéky dostala na 2 054 856 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám