Hlavní obsah

Přibývá dětí zraněných ve škole i při sportu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle dostupných statistických údajů se většina dětí zraní ve volném čase, při zájmové činnosti nebo sportu. Výjimkou nejsou ale úrazy, které se dětem přihodí ve škole - při tělocviku, během přestávek či na školních exkurzích a výletech. Data České školní inspekce (ČŠI) ukazují, že počty úrazů dětí rok od roku rostou.

Foto: Profimedia.cz

Každý pátý dětský sportovec se už někdy zranil.

Článek

Každoročně ČŠI eviduje desítky tisíc úrazů, které se dětem ve škole přihodí. Za uplynulý školní rok (2016/2017) zatím obdržela 42 577 záznamů o úrazu. Číslo ještě není konečné, poslední záznamy chodí i během září nového školního roku.

I tak je znát nárůst (zhruba dvě procenta) počtu úrazů oproti předešlému školnímu roku. Rostoucí trend je bohužel patrný už několik let - například ve školním roce 2015/2016 bylo hlášeno 41 648 úrazů, ve školním roce 2014/2015 pak 38 710 úrazů, jeden z nich byl dokonce smrtelný.

Nejčastěji se děti zraní při tělesné výchově a školních sportech (zhruba každý třetí úraz), ale i o přestávkách (zhruba pětina ze všech úrazů). Dominují zlomeniny - většinou horních končetin, výjimkou nejsou ani úrazy hlavy (otřes mozku).

Školy mají sjednáno pojištění odpovědnosti

Odborníci odhadují, že za nárůstem počtu úrazů může stát jak skutečně vzrůstající úrazovost ve školách související se snižujícími se pohybovými dovednostmi dnešních dětí a žáků s rostoucí tendencí k jejich rizikovějšímu chování, tak pečlivější a zodpovědnější přístup pedagogů, kteří hlásí raději i drobné incidenty, u nichž by dříve nepředpokládali možnost odškodnění.

Zákon školám a školským zařízením ukládá povinnost zajistit bezpečnost a zdraví žáků v době, kdy jsou jim svěřeny. Odpovědnost na tyto organizace přechází i v případě, když rodiče dítě svěří na mimoškolní aktivitu, kroužek, který organizuje buď škola, nebo někdo jiný.

Jaký je postup v případě vážnějšího úrazu dítěte

  • Každá škola je povinna vést knihu úrazů. V případě úrazu pořizuje tzv. hlášení o úrazu, které ve třech kopiích odešle: - zdravotní pojišťovně dítěte, - České školní inspekci, - rodičům dítěte spolu s formulářem Hodnocení bolestného.
  • Výši bolestného stanoví lékař. Rodič lékařem vyplněný formulář vrátí škole, která tuto událost oznámí své pojišťovně. Ta bolestné rodičům dítěte proplatí, škola se na proplácení podílí. Pokud má rodič sjednané úrazové pojištění dítěte, uplatní si plnění za úraz i na své pojistce.

Zdroj: První klubová pojišťovna

Každá česká škola má sjednáno pojištění pro žáky i zaměstnance. Jedná se o odpovědnostní pojištění, které kryje běžné škody (například ztrátu sportovní obuvi ze šaten u tělocvičny) nebo drobnější úrazy při výuce bez fatálních následků (například poleptání kyselinou při pokusu v chemické laboratoři).

Jak co nejlépe nastavit dětskou pojistku

I ne příliš vážný úraz (například nekomplikovaná zlomenina ruky či nohy) může „zamávat” s rodinným rozpočtem. Většina rodičů zůstává se zraněným potomkem doma a čerpá ošetřovné, což mnohým znatelně sníží měsíční výplatu. Rozhodně se tedy vyplatí popřemýšlet o vhodném úrazovém pojištění pro dítě.

„Při uzavírání pojistky je klíčové nastavení pojistných částek, na které je pojištění sjednáno. Jejich výše závisí na konkrétní situaci rodiny. Je třeba, aby si rodiče spočítali, jaké by byly jejich reálné náklady, kdyby se skutečně něco vážného stalo. Nakolik budou muset změnit chod rodiny, případně upravit bydlení, zajistit péči, asistenci, rehabilitaci, lepší léčbu nebo i změnu zaměstnání apod.,” uvedl pro Právo Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Odborníci také doporučují, aby rodiče úrazové pojištění pro dítě sjednávali samostatně, aby nebylo součástí tzv. životní pojistky, která výrazně navyšuje cenu pojištění.

„U smluv je dále podstatné, aby byly flexibilní, musí být snadné je změnit, zrušit, navýšit nebo snížit,” doplnil Orawski. V průběhu dětství a dospívání mohou přicházet jiné záliby, rizikovější sporty, změna životní úrovně rodiny apod.

Zbytečné je podle Orawského mít ve smlouvě sjednáno tzv. bolestné, které pokrývá drobné úrazy. To bývá na pojistkách často nejdražší položkou. „Je na rodičích, aby zvážili samotné nastavení odškodnění. Mít pojistku nastavenou tak, že při zlomeném prstu dostane dítě šest tisíc, ale při vážném poranění páteře jen 100 tisíc, není zrovna praktické,” dodal.

Úrazy i při sportu

Mnoho dětí se zraní i při sportovních aktivitách pořádaných školou či sportovními kluby. Ze zkušeností rodičů vyplývá, že minimálně jeden úraz už při sportovním tréninku nebo soutěži utrpělo každé páté dítě.

„Náš průzkum ukázal, že s úrazem během sportovního kroužku má zkušenost něco málo přes 20 procent dětí, více než polovina z nich musela být dle rodičů lékařsky ošetřena,“ uvedla Tereza Kůželová, tisková mluvčí pojišťovny MetLife.

Anketa

Zranilo se již vaše dítě ve škole?
Ano
66,8 %
Ne
33,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 762 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám