Hlavní obsah

Dětem můžete sjednat pojištění třeba jen na tábor

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během letních prázdnin roste počet dětských úrazů. Jejich nejčastější příčinou jsou různé sportovní aktivity, kterým se děti ve volných dnech věnují víc než během školního roku. Některé pojišťovny nabízejí krátkodobé pojištění úrazu dětí, které můžete využít právě o prázdninách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Pojišťovny řeší každý rok přes 190 tisíc pojistných událostí souvisejících s dětskými úrazy, ze kterých ročně vyplatí poškozeným kolem 1,9 miliardy korun,“ uvedla pro Právo Ivana Menclová z České asociace pojišťoven (ČAP).

Riziko dětských úrazů se výrazně zvyšuje v letních prázdninových měsících, kdy se děti zbavené školních starostí častěji věnují různým aktivitám, jako je třeba jízda na kole nebo na bruslích, během nichž mohou lehce přijít k úrazu. Jak ukazují data pojišťoven, například pro malé děti jsou velkým nebezpečím i domácí bazény a v posledních letech také stále častěji trampolíny.

Krátkodobé pojištění úrazu dětí

„Příležitostí k úrazu je během prázdninových pobytů hodně a pro tyto účely některé pojišťovny nabízí možnost úrazového pojištění na konkrétní plánovaná období. Může jít například o tábor, školu v přírodě, nebo jen návštěvu prarodičů,” uvedla Menclová.

„Krátkodobé úrazové pojištění pokrývá i léčení vážných úrazů s trvalými následky včetně případného progresivního plnění. Některé pojišťovny nabízí i skupinové krátkodobé úrazové pojištění pro děti, které jdou například plavat, takže pojistná doba může trvat třeba jen tři hodiny,“ dodala Menclová.

Krátkodobé skupinové úrazové pojištění dětí je možné sjednat například u České podnikatelské pojišťovny (ČPP), ČSOB Pojišťovny, Generali či Kooperativy. „Nabízíme skupinové úrazové pojištění od tří osob. Pojištění je vhodné pro zájezdy, výlety, tábory, školy v přírodě, mateřské školy, základní školy i a střední školy v době výuky,” uvedl pro Právo Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

Parametry krátkodobých skupinových úrazových pojištění dětí

Česká podnikatelská pojišťovna

  • Skupinové úrazové pojištění Filip Plus: možno zvolit připojištění trvalých následků úrazu, smrt následkem úrazu, denní odškodné za léčení následků úrazu a pobytu v nemocnici z důvodu úrazu či připojištění zlomenin
  • Délka pojištění: několik hodin, dní, měsíců i let
  • Věk pojištěného dítěte: od narození do 17 let
  • Výše pojistných částek individuální pro jednotlivá rizika (např. smrt úrazem 50 tis. Kč)
  • Cena pojištění: individuální podle výše pojistných částek, délky pojištění apod., pohybuje se v řádu několika korun za den

ČSOB Pojišťovna

  • Skupinové úrazové pojištění od tří osob: komplexní pojištění pro případ úrazu, úmrtí, trvalých následků i pojištění menších úrazů formou denního odškodného
  • Délka pojištění: od 1 dne až po 1 rok (varianta HUP2 - výlety, tábory), nebo od 1 měsíce až po 1 rok (varianta HUP3 - mateřské, základní a střední školy)
  • Věk pojištěného dítěte: HUP2 od 6 týdnů do 15 let. HUP3 - min. věk není stanoven, max. po opuštění školy
  • Výše pojistných částek pro obě varianty: smrt následkem úrazu - 10 tis. Kč, trvalé následky - 150 tis. Kč, denní odškodné - 50 Kč, je možné sjednat až čtyřnásobek
  • Cena pojištění: HUP2 - 30 Kč/měsíc/osoba, HUP3 - 10 Kč/měsíc/osoba

Generali

  • Krátkodobé skupinové úrazové pojištění: dvě varianty - 1. pojištění smrti úrazem a trvalé následky úrazu, 2. pojištění smrti úrazem, trvalé následky úrazu a denní odškodné za vyjmenované úrazy
  • Délka pojištění: tři varianty - 10, 20, nebo 30 dnů
  • Věk pojištěného dítěte: od narození do 18 let
  • Výše pojistných částek: smrt následkem úrazu - 10 tis. Kč, trvalé následky - 100 tis. nebo 200 tis. Kč, denní odškodné - 50 Kč, je možné sjednat i vyšší částky
  • Cena pojištění: podle varianty - 10 dnů - 25 a 34 Kč, 20 dnů - 50 a 70 Kč, 30 dnů - 75 a 104 Kč

Kooperativa

  • Krátkodobé skupinové úrazové pojištění: pojištění nejzávažnějších úrazů, které způsobí trvalé následky či smrt, i drobných úrazů (odškodnění za léčení úrazu) - 2 varianty
  • Délka pojištění: sjednáno přesně na dobu, po kterou trvá například dětský tábor apod.
  • Věk pojištěného dítěte: od narození do 17 let
  • Výše pojistných částek: smrt následkem úrazu - 20 tis. Kč, trvalé následky - 100 tis. (1. var.) nebo 200 tis. Kč (2. var.), pojištění pro případ tělesného poškození způsobeného úrazem - 30 tis. (1. var.) nebo 40 tis. (2. var.) Kč
  • Cena pojištění: 8 nebo 12 Kč na den

Zdroj: Informace z pojišťoven

„Nabízíme několik možností, jak dítě dobře krátkodobě pojistit pro případ úrazu. Jednou z nich je pojištění při různých sportovních a zájmových činnostech, například během táborů, apod. Toto pojištění u nás sjednávají organizace, které činnost pořádají,” přiblížil nabídku pojišťovny Milan Káňa z Kooperativy.

„Nabízíme produkt Skupinové úrazové pojištění Filip Plus, které se dá použít pro skupinu např. v případě rekreace, sportovní akce nebo právě pro děti na školu v přírodě či tábor. Pojištění může být sjednáno dokonce na hodiny (například část dne u příměstského tábora), nebo dny, měsíce i roky,” upřesnila Renata Čapková z ČPP.

Z řad klientů je o krátkodobé úrazové pojištění velký zájem. Zástupci pojišťoven se shodují, že nejvyšší je právě v době letních prázdnin, kdy je velký zájem o pojištění táborů.

Pojistit dítě lze i v rámci cestovního pojištění v ČR

Další možností, jak dítě pro případ úrazu pojistit, je sjednání cestovního pojištění. Pojišťovny ho nabízejí jak v případě cest do zahraničí, tak po České republice.

„Krátkodobé úrazové pojištění je možné sjednat i k cestovnímu pojištění, které je hlavně pro cesty do zahraničí, nicméně ho umožňujeme i pro tuzemské pobyty. Kryje rizika smrti, trvalých následků či trvalé invalidity v důsledku úrazu,” uvedla Vanda Kýpeť z pojišťovny Slavia.

Připojistit dítě proti úrazu a dalším rizikům v rámci cestovního pojištění pro cesty po ČR můžete i u dalších pojišťoven. V nabídce ho má například Allianz, Kooperativa či Uniqa.

Dítě je proti úrazu i dalším rizikům pojištěné po dobu, po kterou trvá sjednané cestovní pojištění. Pojistné částky pro jednotlivá rizika se pohybují v řádech stovek tisíc korun. Cena pojištění je pak v jednotkách korun za den.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám