Hlavní obsah

Přehledně: Vyvarujte se chyb při pojištění svého bytu či domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nemovitostí vytrvale rostou. Hodnota domů a bytů dosahuje i mnohamilionových částek, čehož si jsou jejich majitelé vědomi. O svůj majetek se starají a pro případ nečekaných událostí ho mají i pojištěný. I tak se ale mnozí dopouštějí chyb, které se projeví právě ve chvíli, kdy jejich nemovitost postihne nečekaná nepříznivá událost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnohé průzkumy již několikrát naznačily, že Češi si svůj majetek chrání pojištěním častěji než vlastní život a zdraví. Svůj byt či dům má pojištěný nadpoloviční většina lidí.

Aby ale vaše pojištění dobře fungovalo a v případě nečekané události jste netratili, je třeba mít i správně nastavené pojistky.

Češi si svůj majetek pojištěním chrání, ovšem smlouvy mnozí neaktualizují

Finance

Při pojištění nemovitosti pojistěte i domácnost

Jednou z chyb, kterých se někteří majitelé bytu či domu dopouštějí, je to, že si sice sjednají pojištění nemovitosti, ale pojištění domácnosti nechají stranou. Někteří se totiž domnívají, že s pojištěním nemovitosti mají pojištěnou i domácnost. To je ovšem zásadní omyl.

Dalším omylem je také domněnka, že pojištění nemovitosti je třeba uzavřít pro dům a pojištění domácnosti pak jen v případě bytu. Obě pojištění je ale vhodné sjednat pro oba typy nemovitostí.

Pojištění nemovitosti Ochrání byt, dům, chatu, ale také garáž nebo sklep a kůlnu. Pojištění se vztahuje na stavební součásti budovy – okapy, oplocení, dveře, okna nebo chodníky. Samotný pozemek není součástí pojištění.
Pojištění domácnosti Vztahuje se na domácí zařízení, jako je elektronika či nábytek. Dále na vnitřní stavební součásti jako např. plovoucí podlaha, kuchyňská linka nebo vestavěné skříně. Ochrana se vztahuje i na osobní věci členů domácnosti – oblečení, obuv, sportovní potřeby, hračky, šperky, obrazy atd.

Odborníci pro vysvětlení, jak tyto typy pojistek rozlišit, používají jednoduchou pomůcku. Pokud pomyslně obrátíte byt vzhůru nohama, tak vše, co z něj vypadne, spadá pod pojištění domácnosti. Jedná se tedy především o vnitřní vybavení bytu (nábytek, svítidla, koberce, elektronika apod.) A na to, co je již pevně spojeno s nemovitostí (bytem i domem), se již vztahuje pojištění nemovitosti (například radiátory, obklady, dveřní zárubně, podlahové krytiny, zateplovací materiály apod.).

Uvědomit byste si měli i to, že vnitřní vybavení bytu či domu je při různých havarijních situacích ohroženo zpravidla nejvíce.

Podpojištěná, ale i přepojištěná nemovitost

S tím jak výrazně rostou ceny nemovitostí, hrozí jejich majitelům, že v případě havárie či nějaké katastrofy jejich pojistka nepokryje veškerý rozsah škod. Nejsou totiž žádnou výjimkou případy, kdy lidé uzavřou pojištění pro svůj dům či byt a tím je pro ně tzv. hotovo. Domnívají se, že v případě nečekané nepříznivé události se o ně pojišťovna postará.

Bohužel situace, kdy na vyplaceném pojistném plnění dostanou jen zlomek toho, kolik si představovali a s čím počítali, se dějí celkem často. Na vině je tzv. podpojištění, což je stav, kdy je nemovitost pojištěna na nižší částku, než je její skutečná hodnota.

Finanční poradna: Podvody s uzavíráním pracovní smlouvy se nevyplácejí

Finance

Druhou stranou mince je ale i tzv. přepojištěná nemovitost či domácnost. Je zbytečné, abyste si nastavili pojištění na mnohem vyšší částku, než je skutečná hodnota vašeho majetku. Nejen, že budete platit mnohem více na pojistném, zároveň vám pojišťovna v případě úplného zničení domu vyplatí pouze odhadní cenu. Pokud ta činí například čtyři miliony korun, není nutné sjednávat pojištění na šest milionů.

Na jakou částku sjednat pojištění

S podpojištěním, ale i přepojištěním nemovitosti či domácnosti souvisí i správné nastavení pojistné částky.

Odborníci radí nastavit si ji tak, aby vám v případě nějaké škody na dané nemovitosti pojišťovna vyplatila takový objem peněz, abyste si ji mohli opravit do původního stavu, případně si ji znovu pořídit.

Rozhodně se nevyplatí na pojištění nemovitosti a domácnosti příliš šetřit. Hodnotu majetku si pečlivě spočítejte a pojistěte jej v plné výši.

Pojišťovny ale v některých případech samy umožňují na pojistném ušetřit, například tehdy, sjednáte-li si spoluúčast, nebo máte u dané pojišťovny uzavřené i další pojistky. Cenu pojištění některé sníží i v případě bezeškodního průběhu, roční platbě pojistného nebo sjednání online.

Pojistěte si jen rizika, která vás ohrožují

Běžná pojištění domácnosti i nemovitosti kryjí standardní rizika, se kterými se můžete setkat a která vás mohou ohrozit, například živelní pohromy, vloupání, vodovodní škody, přepětí, krádež či vandalismus apod. Další méně častá rizika je možné si připojistit.

Při uzavírání pojistné smlouvy je pochopitelně vhodné zvážit, která rizika do smlouvy zahrnout. Nemá například smysl sjednávat pojištění proti povodni, když kolem vás není nikde žádný potok či řeka nebo bydlíte na kopci.

Aktualizace smluv je základ

S podpojištěním souvisí i jedna zásadní chyba, které se někteří majitelé dopouštějí - své pojistky totiž pravidelně neaktualizují. Odborníci z pojišťoven doporučují zkontrolovat a aktualizovat pojistné smlouvy zhruba po dvou až třech letech, maximálně však po pěti.

Samozřejmostí by pochopitelně měla být úprava pojistky po rekonstrukci, modernizaci či třeba přístavbě, tedy v situacích, kdy svůj majetek zhodnotíte.

Pojišťovny klientům také nabízejí možnost tzv. indexace, tedy automatickou aktualizaci pojistných částek, limitů plnění a pojistného v závislosti na odpovídajícím inflačním vývoji.

Anketa

Máte sjednáno pojištění nemovitosti či domácnosti?
Pojištění nemovitosti i domácnosti
71,8 %
Pouze pojištění nemovitosti
10,9 %
Pouze pojištění domácnosti
8,1 %
Ani jedno
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1557 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám