Hlavní obsah

Přehledně: Jak státní svátky ovlivní termíny výplat důchodů

Státní svátky každý rok mírně zamíchají s termíny výplat důchodů. Nejinak tomu bude i na konci tohoto roku a v roce příštím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Už nadcházející vánoční svátky mírně posunou termín výplaty všech důchodů, tedy starobních, invalidních a pozůstalostních (vdovských, vdoveckých a sirotčích) důchodů. Pokud váš výplatní termín spadá na pátek 24. prosince, důchod vám bude vyplacen ve čtvrtek 23. prosince.

Změna na počátku roku

Pokud je vám důchod vyplácen bezhotovostně na účet vždy 2. a 4. den v měsíci, lednová výplata vám bude na účet připsána 4. ledna 2022 (ve výjimečných případech až následující pracovní den, tedy 5. ledna 2022).

V případě, že dostáváte důchod na účet vždy 6. den v měsíci, obdržíte lednovou splátku v řádném termínu.

Důchody budou od ledna vyšší. O kolik se zvýší ten váš?

Finance

Jak ČSSZ informuje, jedná se o mimořádné opatření související s tím, že finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2022 může ČSSZ čerpat až 4. ledna 2022. V dalších měsících pak bude výplatu důchodů již zajišťovat běžným způsobem, tzn. že ti, kteří pobírají důchod 2. den v měsíci, budou mít nejpozději tento den výplatu důchodu na svých osobních účtech.

V průběhu příštího roku se splatnost výplat posune celkem šestkrát, uvádí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Změny výplatních termínů důchodů v roce 2022 pro všechny typy výplat
Důchody s výplatním termínemBudou vyplaceny
2. ledna4. ledna
14. dubna13. dubna
16. dubna14. dubna
18. dubna19. dubna
6. července7. července
24. prosince23. prosince
Zdroj: ČSSZ

Způsoby výplaty lze změnit

Každý klient si při podání žádosti o dávku důchodového pojištění zvolí, zda chce výplatu důchodu dostávat bezhotovostně na účet či v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu svého bydliště. Kdykoliv je pochopitelně možné požádat ČSSZ o změnu způsobu výplaty.

Důchody se vyplácejí vždy dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se důchody vyplácejí 15. den v měsíci.

Jak vycházejí svátky a volna v roce 2024? Konec roku je opět fantazie

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám