Hlavní obsah

Přehled o svých financích má jen polovina českých domácností

Novinky, bab

Alespoň základní přehled o svých vlastních příjmech a výdajích má sedm Čechů z deseti. V případě domácností si společný rodinný rozpočet hlídá jen polovina z nich. Nejčastěji pak Češi ke kontrole používají internetové bankovnictví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V každé druhé české domácnosti chybí souhrnný přehled o rodinných financích. její členové se kontrolou rodinného rozpočtu totiž vůbec nezabývají.

V případě vlastních osobních financích je to o něco lepší, alespoň základní přehled o svých výdajích i příjmech mají více než dvě třetiny lidí, ukázal aktuální průzkum agentury Response now pro Sberbank, který se zaměřil na hospodaření českých domácností.

Nejmenší přehled mají rodiny s dětmi

Nejzodpovědnější, alespoň co se pravidelného sledování příjmů a výdajů týče, jsou domácnosti, kde již nežijí děti, rodinné finance si hlídá sedm z deseti tzv. prázdných hnízd.

Na druhou stranu nejmenší přehled mají v rodinách s menšími dětmi. „Pravidelné zaznamenávání všech příjmů a výdajů je základní předpoklad pro zdravé rodinné finance a zlepšení peněžní situace domácnosti. Proto je překvapující, že nejméně si hlídají výdaje právě rodiny s dětmi školního věku (47 procent), ke kterým se váže téměř nekonečné množství výdajů,” uvedla Radka Černá ze Sberbank CZ.

Výdaje sledují hlavně v internetovém bankovnictví

Lidé, kteří chtějí mít alespoň základní přehled, jak na tom ohledně financí jsou, nejčastěji ke kontrole toku svých peněz používají internetové bankovnictví. V průzkumu to zmínily tři pětiny lidí.

Tato forma evidence převažuje napříč všemi věkovými skupinami, nejvíce pak u mladé generace lidí do 30 let (68 procent).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak a kde Češi kontrolují své výdaje

Dvě pětiny Čechů si vystačí s papírem a tužkou, tento způsobe pteferují hlavně ženy (50 procent). Zhruba každý čtvrtý člověk (28 procent) nosí přehled o svých financích v hlavě.

Každý šestý až sedmý oslovený pro správu svých financí používá speciální finanční aplikace, tento způsobe kontroly toku peněz je nejbližší nejmladší generaci (25 procent).

Anketa

Vedete si přehled o svých financích?
Sleduji své výdaje i příjmy v internetovém bankovnictví.
56,3 %
Výdaje i příjmy si zaznamenávám v papírové formě.
8,8 %
Výdaje i příjmy zapisuji do excelovské tabulky.
12,7 %
Přehled mám v hlavě.
13,2 %
Používám mobilní finanční aplikace.
2,7 %
Přehled si nijak nevedu.
6,3 %
Celkem hlasovalo 1752 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám