Hlavní obsah

Povinné platby záloh pro OSVČ jsou zpět. Opozdilcům hrozí penále

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen byl posledním měsícem, kdy nemusely osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Stát jim je kvůli opatřením v důsledku šíření koronaviru na půl roku odpustil. Od září se jich povinnost opět týká, je tedy nejvyšší čas si znovu nastavit trvalý příkaz. V případě opomenutí mohou hrozit penále.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stát v březnu ohlásil dočasné odpuštění plateb záloh na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ, jichž bylo v tomto období zhruba 1,03 milionu. Jednalo se o součást podpory podnikatelů během koronakrize.

Jak sociální (důchodové), tak zdravotní pojištění nemuseli živnostníci platit od března do srpna 2020, a to do výše minimálních záloh. Úleva se týkala OSVČ na hlavní i vedlejší činnost.

„Stát tak odpustil přibližně milionu plátců částku okolo 30 tisíc korun, což může být velmi příjemná výpomoc,“ uvedl Jakub Kadlec z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners. OSVČ, které odváděly vyšší částku, musí doplatit pouze rozdíl mezi minimální zálohou a pojistným, které bude vyměřeno na základě skutečného základu daně.

Kolik ušetří OSVČ na zdravotním a sociálním pojištění

Finance

Od září je třeba znovu nastavit příkaz

Od září však úleva končí, povinné platby záloh se vracejí. Živnostníci tak opět musejí nastavit trvalé příkazy, aby platby záloh opět odcházely.

„Posečkat mohou ti, kteří už stihli zaslat zálohy za březen, přičtou se právě jako částky za devátý měsíc. Klasické platby tak mohou posílat až od října,“ doplnil Kadlec.

Pravidla pro zasílání záloh i jejich výše zůstávají stejné, nicméně se odvíjejí od posledního podaného přehledu OSVČ. Sociální pojištění v minimální výši 2544 korun je splatné do konce měsíce, za který plátce částku posílá, tedy do 30. září 2020.

U zdravotního pojištění je minimální záloha 2352 korun. Na účet pojišťovny musí být připsána nejpozději osmý den nadcházejícího měsíce. Záloha na zdravotní pojištění za září je tedy splatná do 8. října 2020.

„Ti, kteří návrat pravidelných záloh promeškají, budou platit penále, a to ve standardní výši 0,05 procenta dlužné částky za každý kalendářní den. Je tedy skutečně třeba si návrat plateb ohlídat,“ upozornil Kadlec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám