Hlavní obsah

Použití karty v zahraničí je i zdarma, směnný kurz ale transakci často prodraží

Většina bank umožňuje svým klientům u některých typů účtů vybrat v zahraničí potřebný obnos z bankomatu bez poplatku. Také bezhotovostní platby u obchodníků jsou zdarma. Co ale může dané transakce prodražit, a to výrazně, je použitý kurz cizí měny. Rozdíly u jednotlivých bank jsou totiž značné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Mnozí Češi už s sebou při cestách do zahraničí nevozí peněženky nadité eury, dolary či měnou země, do které vyrazili. Pryč jsou i doby, kdy ve velkém vyměňovali v zahraničních směnárnách české koruny za místní měnu.

Češi jsou totiž milovníky bezhotovostního placení a platí to i pro platby v zahraničí. Pokud už nějakou tu cizí hotovost potřebují, vyberou si ji na místě z bankomatu.

Výběry často zdarma

Banky dnes již svým klientům nabízejí při splnění daných podmínek produkty, resp. účty, jejichž součástí je i výběr ze všech bankomatů v tuzemsku i v zahraničí zdarma. Ovšem pokud takový účet nemáte, připravte se na to, že za jeden výběr můžete zaplatit i několik desítek korun.

Kdy se platba kartou v cizině prodraží

Finance

„Za výběr v zahraničí mohou klienti u některých bank zaplatit poplatek až 125 korun. Současně je ale fér říct, že prakticky všechny mají v sazebnících tarify, kde jsou výběry o dost levnější či zdarma. Je proto dobré si ohlídat, jaké poplatky se klienta týkají,“ uvedla Ivana Pícková z banky Creditas.

Rozdíly směnných kurzů jsou značné

Ovšem prodražit celou transakci, ať už při výběru z bankomatu, či při bezhotovostní platbě u obchodníků, může kurz cizí měny (devizy), který vaše banka používá. Rozdíly u jednotlivých bank pak mohou dosahovat i několika desetin až jednotek procent.

Finanční poradna: Jak nejvýhodněji platit na dovolené

Finance

Například rozdíl u kurzu „deviza prodej“ k 20. červenci byl v případě eura ve výši 1,54 % při porovnání nejnižšího kurzu u Creditas (24,980 Kč/EUR) a z ostatních větších bank pak nejvyšší u UniCredit Bank (25,389 Kč/EUR). V případě dolaru je rozdíl ve výši 1,46 % při porovnání nejnižšího kurzu u Creditas (24,409 Kč/USD) a nejvyššího u Raiffeisenbank (25,389 Kč/EUR).

Co je dobré vědět o použití platebních karet v zahraničí
Zjistěte si předem směnné kurzy své banky a případné poplatky za výběry.
Dávejte si pozor na DCC (Dynamic Currency Conversion), tedy na platbu již přepočtenou na koruny, ovšem většinou s velmi nevýhodným kurzem lokální banky. Vždy volte platbu či výběr v tamní měně, tedy „bez konverze“ („without conversion”).
Při ztrátě nebo odcizení kartu co nejdříve zablokujte – přes help-linku banky, karetní asociace nebo v elektronickém bankovnictví. Od momentu nahlášení přebírá škody banka. Pro případ zneužití karty se můžete také připojistit.
Ke kartám si můžete sjednat cestovní pojištění, které má mnohdy výhodnější parametry než to sjednané samostatně. Základní karty ho mívají za poplatek v řádu desítek korun měsíčně, karty typu Gold ho obvykle mají automaticky. Typy událostí i výše krytí se mezi bankami liší – často se vztahuje například i na škodu způsobenou třetím stranám a chrání i rodinné příslušníky.
Buďte obezřetní. Kartu nenechávejte nikdy lidem mimo váš dohled, pozor si dejte i na podezřele vyhlížející bankomaty.
Pokud jste v zemi, kde lze snadno platit bezkontaktně, využijte toho. Nahrajte si svou kartu do aplikací v mobilu či hodinkách a plaťte s nimi, díky ověření je to zcela bezpečné. Pokud chcete, můžete sem místo hlavní karty nahrát kartu virtuální.
Nastavte si limity a notifikace. Díky nim se míra bezpečnosti zase o něco zvýší a vy budete hned vědět, pokud na účtu proběhne pohyb.
Pokud cestujete mimo Evropu a USA, je vhodné to dopředu bance nahlásit. Z bezpečnostních důvodů mohou být blokovány transakce, u nichž obchodník či bankomat používá zastaralý způsob čtení dat přes magnetický proužek. Banka vám může po dobu pobytu v zahraničí tento způsob použití povolit.
Zdroj: Creditas

U exotičtějších měn, které banky nemají ve svém kurzovním lístku, se provede nejprve přepočet na eura či dolary kurzem dané karetní asociace (Mastercard nebo VISA) a následně na koruny dle kurzovního lístku dané banky. V zásadě tak pro orientaci, nakolik je nabídka banky výhodná, kurz dolaru a eura obvykle stačí. Zároveň je ale potřeba si ověřit, zda banka v těchto případech nepřipočítává za tento převod další procenta navíc.

S konverzí či bez 

Dalším nebezpečím, které na vaše peníze číhá, je tzv. DCC neboli Dynamic Current Conversion. Spočívá v tom, že při výběru hotovosti či bezhotovostní platbě dostanete nabídku vybrat si ze dvou variant, a to buď „s konverzí“, nebo „bez konverze“ (with conversion/without conversion).

Vyberete-li si „s konverzí“, výběr/platba se přepočte na koruny, transakce ale bude zatížena vysokou marží lokální banky, tím pádem pro vás finančně nevýhodná. Zvolíte-li variantu „bez konverze“, použije se aktuální kurz, který vám nabízí vaše domácí banka.

Nevýhodný výběr umějí banky blokovat

Finance

Mnohé tuzemské banky už ale klientům umožňují, aby si nevýhodné výběry z bankomatů či platby v zahraničí ve svém mobilním nebo internetovém bankovnictví zablokovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám