Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak nejvýhodněji platit na dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé české rodiny letos vyrazí na zahraniční dovolenou. Abyste si ji v klidu užili, je třeba ještě před odjezdem zvážit, jakým způsobem budete hradit plánované výdaje, zda s sebou vézt hotovost, i jak se vyhnout zbytečným poplatkům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud se do některé z oblíbených destinací vydáte s cestovní kanceláří, u níž máte zaplacený tzv. all inclusive, a nemíníte jinak dále utrácet, jste, alespoň co se financování dalších výdajů týče, prakticky bez starostí. Ovšem jedete-li například po vlastní ose, placení v zahraničí se rozhodně nevyhnete. Měli byste proto mít ještě před odjezdem vyřešeno, jakým způsobem budete své útraty hradit.

Polovina Čechů plánuje dovolenou v zahraničí, na nákladech chtějí ušetřit

Finance

Hotovost směňte ještě v Česku

Pokud je cílem vaší cesty destinace, kde je bezhotovostní placení naprosto běžné, není třeba vézt s sebou i peněženky napěchované bankovkami. V opačném případě, tedy v místech, kde platba kartou tolik samozřejmá není, je vhodné mít s sebou i dostatečný obnos v hotovosti. Odborníci České bankovní asociace (ČBA) doporučují spolehnout se spíše na tuzemské směnárny a banky než na ty v zahraničí.

„Může se stát, že banky a směnárny v zahraničí nemusí českou měnu vůbec přijímat. Stejně jako české banky a směnárny nenabízejí všechny zahraniční měny,“ upozornil Tomáš Hládek, expert na platební styk ČBA.

Konec hotovosti? Zdaleka ne, Češi na ni stále nedají dopustit

Finance

„Pokud míříte do země, jejíž měnu nenabízejí ani směnárny u nás, je třeba vybavit se dolary, případně eury, které v místě směníte za místní měnu,“ doporučil.

Zároveň je dobré znát alespoň přibližný kurz dané měny vůči koruně, zjistit si měnové podmínky dané země, a v neposlední řadě zjistit si i jak vypadají bankovky a mince v dané zemi, aby vás směnárníci nemohli ošidit.

Lze v zahraničí platit vaší kartou?

„Pokud plánujete v zahraničí platit kartou, je vhodné si ověřit, zda v dané zemi přijímají požadovanou značku platební karty a zda je vůbec běžné kartou platit. Jsou totiž země, které mohou určité typy karet odmítat,“ upozornil Hládek.

Jak dále doporučil, hotovost v zahraničí se snažte vybírat pouze z bankomatů, u kterých je zřejmé, že jsou provozovány bankami. „Ostatní provozovatelé bankomatů si často za svoje služby účtují další poplatky, které mohou výběr hotovosti prodražit,” doplnil.

Bez mobilu ani ránu. Pro Čechy to platí i při placení

Finance

Pozor na DCC

Mnohé banky umožňují svým klientům vybírat hotovost z bankomatů zdarma i v zahraničí. I tak je ale třeba být při výběru, ale i při bezhotovostním placení v obchodě obezřetní. Stává se totiž, že klienti jsou nepříjemně překvapeni nevýhodným směnným kurzem, který je mnohdy způsoben tzv. DCC (Dynamic Currency Conversion).

Pokud totiž bankomat nebo platební terminál vyhodnotí, že platební karta byla vydána v jiné zemi, než kde se s ní právě platí, může nabídnout dvě varianty výběru peněz, resp. platby: s konverzí nebo bez konverze (with conversion/without conversion), vysvětluje ČBA.

Pokud vyberete „s konverzí”, je sice přesně jasné, jaký bude směnný kurz, ale tyto částky jsou často nevýhodné a zatížené vysokou marží lokální banky. Zvolíte-li variantu „bez konverze“, použije se aktuální kurz, který nabízí klientovi jeho domácí banka. Není sice nejvýhodnější, ale rozhodně bývá srovnatelný s běžnou turistickou směnárnou.

Nevýhodný výběr umějí banky blokovat

Finance

Experti z ČBA také upozorňují, že v rámci EU mají provozovatelé bankomatů a platebních terminálů povinnost informovat klienta o tom, jaký kurz a jaké poplatky budou s platbou spojeny. Mimo EU taková pravidla neplatí. Mnoho českých bank již umožňuje svým klientům zablokovat nevýhodné výběry z bankomatů v zahraničí přímo v mobilním nebo internetovém bankovnictví.

Ochrana klientů při karetních operacích v cizině se zvýší
Od 1. července vstupuje v účinnost novela zákona o platebním styku, která má zajistit vyšší ochranu klientů při platbách kartou v zahraničí nebo při výběrech peněz ze zahraničních bankomatů, pokud tyto transakce doprovází směna měn, tzv. dynamická konverze (DCC).
Bude platit i povinnost obchodníka informovat klienta ještě před transakcí jak o použitém směnném kurzu, tak o úhradě za tuto službu. Pokud tak neučiní, nebude mít na úplatu za službu nárok.
Dynamická konverze (DCC) spočívá v tom, že při placení (výběru z bankomatu) klient dostane nabídku provést transakci přímo v přepočtu na české koruny (pokud je platební karta vystavena k účtu v českých korunách) a ne v dané zahraniční měně (euro, dolar, libra apod.). Klient ale za tuto službu zaplatí více, než kdyby zaplatil v dané zahraniční měně a převod na české koruny by provedla jeho vlastní banka v ČR aktuálním kurzem.
Mnohé české banky již umožňují svým klientům zablokovat kurzově nevýhodné platby kartou.

Kartu je třeba chránit

Ke krádeži či zneužití platební karty může pochopitelně dojít i v cizině. Pokud o ni tedy přijdete, včas ji zablokujte. ČBA navíc doporučuje nastavit si na kartě ještě před cestou nižší limity na výběry i platby a v internetovém či mobilním bankovnictví si zprovoznit notifikace všech realizovaných plateb. Pro všechny případy je také dobré mít uloženo kontaktní telefonní číslo na zákaznický servis své banky.

Mnozí lidé dnes pro platby a přístup do svého bankovnictví používají chytrý telefon. Vhodné je proto i jemu věnovat dostatečnou pozornost. Pokud se připojíte k nezabezpečené veřejné wi-fi síti, vystavujete se riziku zneužití svých dat. Vždy proto při připojení na internet volte zabezpečenou wi-fi síť, případně využijte svá mobilní data.

Anketa

Jaký způsob placení v zahraničí preferujete?
Platba v hotovosti v měně směněné v ČR
21,1 %
Platba v hotovosti v měně směněné na místě ve směnárně (bance)
3,5 %
Platba debetní kartou
56,4 %
Platba kreditní kartou
15,8 %
Výběr hotovosti z místního bankomatu
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6244 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám