Hlavní obsah

Pošlou peníze a dům si po smrti vlastníka vezmou

Řada nebankovních subjektů začala více než kdy předtím nabízet vlastníkům zejména rodinných domů tzv. rentu z nemovitosti. Říká se tomu i reverzní hypotéka, i když to hypotéka v pravém slova smyslu není a má svoje úskalí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Princip je jednoduchý: vlastníkovi zaplatí určitou částku a případně posílají každý měsíc menší obnos s tím, že po úmrtí vlastníka dům připadne společnosti, která peníze poskytla.

Tyto firmy své nabídky cílí zejména na seniory.

Slyšet na to mohou především lidé, kteří nemají dědice, nebo ti, u nichž se rodinné vazby zpřetrhaly či vůbec v minulosti nevytvořily, a seniorovi/vlastníkovi je tak jedno, že třeba přímí potomci zdědí dům zadlužený dluhem z renty.

Částka je nižší

Lidé, kterým připadá nabídka lákavá, uvažují tak, že v domě mohou dožít, i nadále zůstávají zapsáni v katastru, dům si stejně do hrobu nevezmou a takhle mohou získat větší sumu peněz a užít si ji.

Je ale třeba mít na paměti i to, že poskytovatel „renty“ vždy zaplatí výrazně menší částku, než je tržní cena domu, a že vlastně spekuluje na to, že vlastník nebude dům dlouho užívat.

Zastavení nemovitosti kvůli rentě je rizikové

Finance

Reverzní „hypotéky“ poskytují výlučně nebankovní subjekty.

„Reverzní hypotéka je v podstatě spotřebitelský úvěr zajištěný zástavním právem na nemovitosti. Úvěr je dlužníkovi vyplacen buď jednorázově na začátku, nebo ve formě renty po určitou, předem smluvenou dobu, splatnost úvěru je vázána na smrt dlužníka,“ potvrdil advokát Jan Kindl.

To, že dlužník není za svého života povinen úvěr splatit, neznamená, že by na něm nenabíhaly úroky. Úvěr bývá splatný smrtí dlužníka, a pokud jeho případný dědic neodmítne u notáře dědictví jako celek, nezbude než splatit jistinu i s úroky.

„Před uzavřením smlouvy doporučuji konzultovat smlouvu i obchodní podmínky, aby se pak lidé nedostali do pasti různých nevýhodných vedlejších ujednání,“ dodal Kindl.

„Je to pro některé seniory sice lákavá, ale svým způsobem nebezpečná možnost zvýšit si svou životní úroveň,“ míní realitní makléř Jan Kaňkovský z RE/MAX G8.

Možností je i rodinný dům, v němž senior žije sám a například nikdo z rodiny mu nepomůže s údržbou, prodat za standardní tržní cenu, buď přímo s pomocí advokáta, nebo přes realitní kancelář, a koupit si třeba bezbariérový byt anebo bytovou jednotku v některém z domů se stálou pečovatelskou službou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám