Hlavní obsah

Pojistku na blbost valná většina Čechů neřeší, každý pátý ji ani nezná

Novinky, bab

Pojištění odpovědnosti, tzv. pojistka na blbost, zaplatí škody, které jsme my sami byť omylem způsobili. Avšak pouze dvě pětiny lidí ho mají sjednané. Pro další více než dvě pětiny je toto pojištění buď zbytečné, nebo si případné škody budou hradit ze svých úspor. Téměř pětina lidí však tento typ pojištění vůbec nezná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pojištění odpovědnosti oceníte především v případech, kdy někomu způsobíte škodu. Například vytopíte sousedy při potížích s pračkou, váš pes poničí tulipánový záhon souseda, syn rozbije při hraní s míčem okno apod.

Uzavřít je můžete například k pojištění domácnosti, jako samostatný produkt či jako součást cestovního pojištění, cestujete-li do zahraničí.

Starší Češi jsou zodpovědnější

Mnozí lidé se však o tento typ pojištění vůbec nezajímají. Nicméně neplatí to obecně, jak ukázal průzkum společnosti AXA mezi tisícovkou zástupců české populace, zodpovědní jsou v tomto směru starší lidé.

„Pojištění odpovědnosti mají uzavřené zvláště starší lidé. Obecně platí, že s rostoucím věkem roste i počet lidí, kteří mají pojištění odpovědnosti sjednané,“ uvedl Karel Žyla ze společnosti AXA v ČR a SR.

V rámci pojištění domácnosti nebo samostatně má daný druh pojištění uzavřeno téměř polovina lidí ve věku 54 až 65 let, ale pouze pětina ve věku 18 až 26 let.

U mladých respondentů dokonce platí, že pojištění odpovědnosti vůbec neznají, přihlásili se k tomu zhruba tři z deseti oslovených. Na opačném pólu jsou staří lidé, kteří pojištění odpovědnosti neznají pouze v 10 procentech případů. Mladí k tomuto pojištění přistupují zdrženlivě a pětina z nich se dokonce domnívá, že je zbytečné.

Zodpovědněji se chovají i lidé žijící v Praze či v Čechách obecně. „Obyvatelé Prahy a Čech mají pojištění odpovědnosti sjednané ve vyšší míře, než obyvatelé Moravy. Respondenti z Moravy pojištění odpovědnosti pokládají za zbytečné a jsou připraveni si škody hradit ze svých úspor,“ doplnil Žyla.

Anketa

Máte sjednané pojištění odpovědnosti?
Ano
76 %
Ne
24 %
Celkem hlasovalo 1140 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy se vyplatí „pojistka na blbost“

Stojí pár stokorun za rok, může ale za vás ušetřit třeba i milión korun. Řeč je o pojištění odpovědnosti, kterému se lidově říká „pojistka na blbost“....

Výběr článků

Načítám