Hlavní obsah

Podvodníci slibující půjčku dostanou provizi a zmizí

Právo, Jindřich Ginter

Podvodníci začali v poslední době ještě více zneužívat tísnivé situace řady lidí a domácností se splácením dluhů. Jménem velkých úvěrových firem slibují lidem ve finanční tísni půjčky bez ověřování bonity, tedy jejich schopnosti splácet. Přitom v hotovosti inkasují tučnou, až několikatisícovou odměnu, se kterou zmizí. Často jdou dokonce tak daleko, že pomocí právních kliček oberou lidi i o střechu nad hlavou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vesměs jsou napáleni lidé, kteří žádají o půjčky na internetu. Zažádají třeba na pěti, deseti serverech, prostě to zkouší, jestli někde uspějí. Pak se jim někdo ozve, zkusí říct, že je třeba od nás, nebo z jiné velké úvěrové firmy, a žadatel si myslí, že mu voláme my,“ řekla Právu Eva Řimnáčová z Home Credit, přičemž podobné zkušenosti mají i v Cetelem a bankách.

Podle informací Home Credit se těmito podvody živí například celá skupinka mladých mužů z Pardubicka a Chrudimska. To se přesně stalo i paní Evě W. Reagovala na internetovou nabídku společnosti s francouzsky znějícím názvem a dostala SMS zprávu, že má schválený úvěr na 80 tisíc korun od Home Credit. Údajnému zprostředkovateli, ve skutečnosti podvodníkům, už předem zaplatila vstupní poplatek za vyřízení 6900 korun, se slibem, že když zaplatí tři splátky půjčky, dostane tento poplatek zpět.

Samozřejmě v Home Creditu o ní vůbec nevěděli, tuto půjčku jí neposkytli, a když se domáhala od zprostředkovatelské firmy vysvětlení a vrácení peněz, nikoho nezastihla.

Naběhla si i poradkyně

„Kovářova kobyla chodí bosa. Tak přesně podle tohoto přísloví jsem naletěla i já. Potřebovala jsem rychle peníze na provoz, protože jsem měla výpadek v příjmu a jsem samoživitelka. Poslala jsem posledních zhruba devět tisíc jako poplatek za vyřízení půjčky, a už jsem nikoho z té firmy neviděla a neslyšela, vše bylo jen virtuální na internetu. Takto dopálených lidí jen u tohoto podvodníka jsou desítky,“ potvrdila Právu finanční poradkyně z Brna, která pracuje pro významnou společnost prodávající například hypotéky a pojistky.

Advokát slíbil vdově pomoc a sebral jí dům

Právo registruje i jiné případy, kdy se podvodníci zaměřují na lidi ve finanční nouzi. Například na Moravě soudy teď řeší případy, kdy jistý prohnaný advokát slíbil několika lidem výhodný prodej jejich domů, a přitom jim ještě půjčil pár desítek tisíc na běžný život, s tím, že mu to nesplatí jednorázově z toho, co inkasují z prodeje domku, ale formou splátek. Už si ale lidé nevšimli, že ve smlouvě bylo zakotveno, že stačí se jednou zpozdit se splátkou, a advokátovi propadne jejich celý dům.

Ve výsledku tak nejenže dům neprodali, ale přišli o něj a zůstali jim ještě dluhy. Například jedné z postižených starších žen zůstaly staré nahrazené mnohatisícové dluhy, vzniklé díky tomu, že manžel zemřel a žena tak přišla o hlavní zdroj financí.

Navíc teď kvůli vykutálenému advokátovi nemá ani střechu nad hlavou a musí bydlet u příbuzné, přičemž té už u dveří vzhledem k tomu, že u sebe „přechovává“ dlužníka, krouží vymahači. I jí nyní reálně hrozí, že pokud na „dlužnici“ pošle soud exekutory, začnou jí zabavovat majetek, bez ohledu na to, že nikomu nic nedluží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám