Hlavní obsah

Počet lidí s penzijním připojištěním klesl o 56 tisíc

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, které patří do třetího, dobrovolného penzijního pilíře, mělo na konci prvního čtvrtletí 5,08 miliónu Čechů, což je o 56 tisíc lidí méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

Foto: Profimedia.cz

Úspory mohou ke spokojenosti v důchodu významně přispět. Ilustrační foto

Článek

Pokles účastníků je důsledkem toho, že od prosince 2012 již nemohou do penzijního připojištění vstupovat noví klienti, pouze z něho vystupovat. Úbytek klientů však není nijak velký – lidé si uvědomují výhodnost tohoto spoření, a proto ho ukončují zpravidla jen v případě, kdy nezbytně potřebují peníze.

Od ledna 2013 je možné v rámci třetího pilíře uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření, do konce března jich bylo sjednáno zhruba 9000. To však již nemá některé výhody penzijního připojištění, zejména garanci, že klient neutrpí ztrátu.

Třetí pilíř má přes pět miliónů účastníků, trh je tak podle většiny ekonomů nasycený. "Třetí pilíř je nicméně velmi výhodný finanční produkt, jeho popularita je vysoká. Nové doplňkové penzijní spoření se bude postupně také plnit, jak budou přicházet na trh mladší ročníky," poznamenal analytik Broker Consulting Jan Šimek.

Původní penzijní připojištění bylo podle analytiků výhodné i pro starší lidi, kteří postupně odcházejí do důchodu a vybírají své úspory.

Objem příspěvků vzrostl o dvě miliardy 

V prvním čtvrtletí stát vyplatil na státních příspěvcích 1,68 miliardy Kč, což je o 271 miliónů Kč meziročně více. Objem příspěvků účastníků vzrostl meziročně o dvě miliardy na 7,9 miliardy korun.

Průměrný měsíční příspěvek účastníka se zvýšil proti konci roku 2012 o 66 korun na 531 Kč. Je to reakce na to, že od ledna se změnila výše vypláceného státního příspěvku.

Zatímco dříve jej získal každý, kdo odkládal měsíčně alespoň stokorunu, od ledna 2013 je připisován jen těm, kteří měsíčně spoří minimálně 300 Kč.

Maximální měsíční příspěvek se zvýšil ze 150 na 230 korun. Ten dostává klient s úložkou 1000 korun a více.

Reklama

Výběr článků

Načítám