Hlavní obsah

Platba mobilem či hodinkami? Pro Čechy nic neobvyklého

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi žijí digitálně. Používají různá chytrá zařízení, zajímají se o technologické novinky či aplikace. Ani platby za zboží jinak než hotovostí či platební kartou jim nejsou cizí. Mobilem dnes platí každý třetí, chytré hodinky používá každý desátý.

Foto: Profimedia.cz

Každý třetí Čech platí mobilem.

Článek

Aktuální opakovaný mezinárodní průzkum Mastercard Digitalization Survey 2019 ukázal, že chytrý telefon vlastní devět Čechů z deseti (91 procent), jejich počet oproti tři roky starému šetření stoupl o šest procentních bodů. Ve věkové skupině 20 až 29 let je zastoupení vlastníků smartphonů dokonce 97procentní.

Mobilní bankovnictví využívá polovina lidí, každý třetí mobilem platí své útraty. Před třemi lety to byl jen každý osmý. „Češi se nových technologií nebojí. Tomu nasvědčuje fakt, že se mobilní platby u nás staly skutečně masovou záležitostí velmi krátce po tom, co jsme je společně s bankami klientům nabídli,“ uvedl Luděk Slouka ze společnosti Mastercard.

Frčí fitness náramky, klesá obliba tabletů

Lidé si oblíbili i další nositelná zařízení. Podíl fitness náramků u české populace stoupl na 12 procent, což je dvojnásobek v porovnání s rokem 2016. Každý desátý Čech má chytré hodinky, zatímco před třemi roky to byla jen čtyři procenta.

Naopak klesá obliba a používání tabletů, v současné době je využívají dvě pětiny lidí, v roce 2016 to byla více než polovina.

Z digitálních služeb lidé nejvíce používají internetové vyhledávání, zasílají e-maily a jsou aktivní na sociálních sítích. Mezi top desítku patří i on-line nákupy a používání platebních aplikací.

„Těší nás, že lidé chtějí používat své mobilní telefony při platbách. Podle našeho průzkumu by téměř polovina Čechů uvítala ověřování totožnosti během online nákupů prostřednictvím biometrie,” doplnil Slouka.

V digitální bezpečnosti máme velké rezervy

Kde, ale mají Češi velké rezervy, je chování na síti. Digitální bezpečnost rozhodně nepatří mezi jejich silné stránky. Alarmující je zejména skutečnost, že sedm z deseti respondentů mění heslo jen jednou v roce nebo ještě méně často, což je naprosto nedostačující a z pohledu uživatele velmi riskantní.

Oblíbené je u české populace i nakupování na internetu. Mezi nejčastěji používané způsoby úhrady za zboží pořízené v e-shopech patří platba karta (61 procent), případně i bankovní převod (41 procent). Zhruba třetina lidí využívá shodně jak platbu kartou, tak hotovostí v případě zaslání zboží na dobírku.

Ověřit platbu kartou otiskem prstu je podle čtyř z pěti oslovených bezpečný biometrický způsob, jak online platbu potvrdit. Dvě pětiny lidí by ho začaly používat, pokud by byl k dispozici. Naproti tomu mrknutí oka hodnotí jako bezpečné pouze 40 procent oslovených.

K biometrickému ověřování se otevřela cesta poté, co sílí rozšířenost chytrých zařízení se schopností pracovat s biometrickými údaji spolu s novými regulatorními požadavky EU danými směrnicí PSD2.

Nejdůležitějším faktorem směrnice PSD2 je od září 2019 zaručení ochrany spotřebitele prostřednictvím dvoustupňového ověření totožnosti, kdy se od uživatele požaduje prokázání jeho totožnosti dvěma ze tří možných autentikačních faktorů: pomocí něčeho, co zná (např. hesla), něčeho, co má (např. mobilního telefonu, generátoru tokenů apod.), a něčeho, čím je (tedy biometrickým údajem, jako je otisk prstu, sken oční duhovky apod.).

Anketa

Platíte mobilním telefonem?
Často
35,4 %
Výjimečně
3,4 %
Nikdy
61,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 565 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám