Hlavní obsah

Peníze podnikatelů začnou z Česka více unikat do daňových rájů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před zvyšováním daňové zátěže, kterou připravuje vláda, začnou podnikatelé zřejmě unikat více do daňových rájů. Předpokládají to firmy, specializované na zakládání těchto skořápek a složitých vlastnických pavouků v daňových rájích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

K nejoblíbenějším destinacím patří dlouhodobě Nizozemí, Kypr a Lucembursko.

„Jde převážně o státy, které jsou nejen daňově příznivé zejména pro holdingové společnosti, ale také jsou legislativně stabilnější, a tedy pro podnikatele předvídatelnější,“ tvrdí Vítězslav Hruška ze společnosti, která se zaměřuje na poradenství, jak se pohybovat v daňových rájích, a vytvářet zde složité vlastnické struktury tak, aby byly z Česka obtížně „čitelné“ a podnikatelé tak mohli skrýt svůj majetek a skutečný vliv.

Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA) uvedla, že za posledních pět let se počet firem kontrolovaných z daňového ráje zvýšil o 55 procent.

Přitom ale předpokládá, že ve skutečnosti to bude mnohem více, protože vychází pouze z otevřených informačních zdrojů a podnikatelé se mnohdy snaží vytvářet komplikovanější vlastnické struktury.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám