Hlavní obsah

Pandemie se na hypotečním trhu už projevuje, klesl o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypoteční trh v březnu již pocítil následky koronavirové pandemie. Zájem lidí o hypotéky se oproti minulým měsícům výrazně snížil, celkový trh tak zaznamenal čtvrtinový propad.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex rostla v průběhu celého prvního čtvrtletí. V březnu se oproti únoru zvýšila o tři setiny procentního bodu a dostala se tak na hodnotu 2,45 procenta.

Dvojí snížení základní úrokové sazby ČNB se tak na březnových sazbách nepodepsalo. Některé, především pak menší, banky se k zlevňování hypoték odhodlaly až v dubnu.

Hypotéku lze získat snáz, trh ale padá

Finance

Letošní únor byl po několika měsících vlažného zájmu o hypotéky pro banky velmi úspěšným, stal se dokonce druhým nejúspěšnějším únorem v historii. Naprosto opačné výsledky zaznamenal hypoteční trh v březnu, kdy jak objemy, tak počty sjednaných hypoték klesly na nejnižší úroveň za poslední rok.

Objem poskytnutých hypoték dosáhl v březnu celkové částky 13,835 miliard korun. Oproti předcházejícímu měsíci, kdy si lidé vzali hypotéky za celkem 18,593 miliardy korun, se tak v březnu trh propadl o čtvrtinu (25,5 procenta). Nejinak tomu bylo i v počtu uzavřených hypotečních smluv, zatímco v únoru jich banky sjednaly celkem 7092, v březnu jich bylo o 1589 méně, celkem tedy 5503. Počet poskytnutých hypoték tak klesl o 22,4 procenta.

Průměrná výše hypotéky klesla

Průměrná výše hypotéky překonala podle Fincentrum Hypoindex dvoumilionovou hranici v listopadu 2016. Přesně o tři roky později pak pokořila i hranici 2,5 milionu korun.

Rostla sedm měsíců v řadě, v březnu však byl oproti únoru zaznamenám pokles o 103 409 korun, dosáhla tak částky 2 514 041 korun.

Reklama

Související články

Hypotéky už nezlevňují, zájem klesá

Hypotéky zlevňovaly po celý loňský rok, ovšem během posledního čtvrtletí se výrazný pokles sazeb prakticky zastavil. Průměrná úroková sazba podle Fincentrum...

Hypotéky pomalu zdražují, zájem klesá

Po celý loňský rok průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu klesala, banky hypotéky zlevňovaly. Letošní leden naznačil, že zlevňování je...

Výběr článků

Načítám