Hlavní obsah

Odklad splátek úvěrů a hypoték: Podmínky bank se liší

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Odklad splátek úvěrů se rozjíždí. Některé banky již zpracovávají první žádosti, další však stále nastavují interní procesy. Podmínky, za jakých splátky odloží, mají nastavené rozdílně. Moneta to například umožní všem bez rozdílu, většina ostatních bank však požaduje doložení zhoršení finanční situace z důvodu koronavirové pandemie a vládou přijatých mimořádných opatření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Redakce Práva oslovila banky s žádostí o vyjádření k podmínkám, za jakých budou klientům odklad splátek úvěrů a hypoték umožňovat.

Moneta umožní odklad splátek všem našim klientům. Takto činíme s vědomím zodpovědnosti a nutnosti našim klientům proaktivně pomoci. Dopadem preventivních opatření budeme zřejmě poškozeni všichni,“ uvedl generální ředitel Tomáš Spurný.

Banka podle svého vyjádření odloží klientům tři měsíční splátky a adekvátně tak prodlouží splatnost úvěru, dohromady o čtyři měsíce.

Banky spouští odklady splátek úvěrů

Finance

Creditas avizuje, že okruh lidí, kteří o to mohou požádat, „nebude omezovat třeba jen na přímo nemocné, protože jednotlivé situace se mohou dost lišit. Žádosti tedy budeme posuzovat individuálně, ale samozřejmě budeme maximálně vstřícní. Samotným řešením pak bude standardně posun splátek o tři měsíce. Samotná dlužná částka po tuto dobu nebude úročena,” uvedla mluvčí Lucie Brunclíková.

Podmínky zveřejnila i Air Bank, která všem svým klientům standardně nabízí možnost si v internetovém bankovnictví výši splátek snížit. Odklad splátek umožní klientům, kteří se dostanou do tíživé situace z důvodu koronavirové epidemie. Na svých stránkách brzy zveřejní formulář, v současné době banka zpracovává první žádosti.

„Doklady o tom, že byl klient negativně finančně postižen dopady, které byly zavedeny proti šíření koronovaviru, nebudeme potřebovat k žádosti doložit vždy. Chceme tak vyjít vstříc klientům, kteří by měli problém tyto doklady nyní rychle sehnat. Všechny žádosti ale posuzujeme individuálně, a proto se v některých případech přesto může stát, že budeme chtít nějakým dokladem negativní finanční dopady doložit,” upřesnila mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Na klienty postižené následky epidemie se zaměřila i Česká spořitelna. „Klienti, kteří využijí možnosti odkladu, budou moci na své úvěry na tři měsíce zcela zapomenout. Nebudou muset v průběhu tří měsíců platit žádné splátky ani poplatky. Mají-li sjednané pojištění schopnosti splácet, plně je za ně po dobu odkladu uhradíme,” uvedl generální ředitel Spořitelny Tomáš Salomon.

Banky umožní lidem tříměsíční odklad splátek hypoték a půjček

Finance

Komerční banka občanům a podnikatelům umožní odklad splátek hypotečních a spotřebitelských úvěrů až na tři měsíce. „V případě právnických osob bude možné žádat o odklad až v délce šest měsíců. Odklad se bude vztahovat na jistinu úvěru, úrok bude počítán standardně. Doba odkladu nebude mít vliv na informace v bankovních registrech," ujistil mluvčí banky Michal Teubner. Odklad se podle něj bude týkat klientů, kteří budou v platební neschopnosti v souvislosti s výskytem koronaviru a současně nebyli v době podání žádosti v prodlení se splácením.

Na skupinu klientů, jejichž finanční situace se zhorší vinou pandemie koronaviru, se zaměří i další banky, například Expobank, Equa bank, Modrá pyramida, Fio banka, Raiffeisen stavební spořitelna, Raiffeisenbank, Sberbank či mBank.

„Pracujeme s verzí, kde budeme poskytovat zjednodušené podmínky odkladu splátek pro klienty, kteří jsou postiženi aktuální situací a banku o odklad požádají,” uvedl pro Právo mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

Ostatní banky podmínky ještě ladí, připravují procesy pro zpracování žádostí o odklad splátek.

Banky postupně podmínky, za jakých budou splátky odkládat, zveřejňují na svých webových stránkách i sociálních sítích.

Anketa

Budete žádat banku o odklad splátek úvěru či hypoték?
Ano
25,9 %
Ne
74,1 %
Celkem hlasovalo 22868 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám