Hlavní obsah

Od rodiny si Češi půjčují peníze nejčastěji, třetině však dluhy zhoršily vztahy

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při půjčování peněz se nejčastěji spoléháme na svou rodinu a přátele. Jak ale odborníci upozorňují, finanční půjčky mezi blízkými lidmi představují i nemalé riziko. Zhruba každý třetí Čech se musel kvůli nespláceným dluhům vypořádat se zhoršením vztahů v rodině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud si člověk potřebuje cokoliv půjčit, jeho první kroky nejčastěji vedou za rodinou. V průzkumu Sberbank to zmínil každý druhý oslovený. Více než čtvrtina lidí neváhá svůj majetek půjčit blízkým přátelům, každý šestý pak i známým, sousedům či kolegům v práci.

Během pandemie se Češi méně zadlužují, zároveň ale i hůře splácí

Finance

„Půjčování má u nás dlouhodobou tradici, šetří náklady a posiluje mezilidské vztahy. Fenoménem dnešní doby je i sdílená ekonomika, která podporuje půjčování a pomáhá šetřit životní prostředí. Nezbytná je však důvěra a spolehlivost,“ doplnila Radka Černá, tisková mluvčí Sberbank.

Potvrdily to i výsledky průzkumu. Vzájemná důvěra při půjčování věcí blízkým je důležitá pro 94 procent Čechů a pro 95 procent je velmi důležité, aby byly půjčené peníze splaceny zpět včas.

Peníze a knihy půjčujeme nejčastěji

Co se týče půjčovaného majetku, pak jednoznačně vedou knihy, které si mezi sebou půjčuje 30 procent lidí. Mezi častěji půjčované věci dále patří nářadí a elektronika (shodně 15 procent). Zhruba každý osmý respondent si také půjčuje oblečení.

Sloučením půjček ulevíte svému rozpočtu

Finance

Nejvíce se ale půjčují peníze, s čímž mají zkušenost více než dvě pětiny Čechů. Podle odborníků se však obě strany pouštějí do rizika, což potvrzují i data, podle kterých se třetině dotázaných kvůli nespláceným dluhům zhoršily vztahy s rodinou nebo přáteli.

„Rozčarování často vzniká kvůli tomu, že obě strany mají odlišné očekávání. Na rozdíl od půjčky v bance si dopředu nevyjasní podmínky, termín vrácení celé částky nebo výši splátky, to pak může narušit vzájemné vztahy,“ dodala Černá.

Anketa

Půjčili byste peníze svým blízkým příbuzným či přátelům?
Ano
66,8 %
Ne
33,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9826 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám