Hlavní obsah

Obliba whisky či hodinek jako investic roste

Přibývá menších investorů, kteří část svých úspor vkládají do whisky či třeba hodinek. Pořád lepší, než aby peníze užírala inflace, říkají. Při tříprocentní roční inflaci je za deset let zhruba třetina reálné hodnoty úspor pryč, navíc nyní rychlý růst cen prakticky všeho potřebného peníze znehodnocuje víc, než se jeví statisticky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

A každý se už hned nehrne do nákupu bytu k pronájmu. Byty jsou drahé, koupě vyžaduje vysokou hotovost, a navíc nájmy v řadě měst klesly a roční výnos v poměru k výši investice je slabý. Malá nabídka a vysoké ceny nemovitostí řadu investorů a střadatelů přivádějí k alternativním investicím.

Češi přicházejí na chuť investicím, i tak čtvrtina nechává úspory napospas inflaci

Finance

„Beru to jako hru. Zrovna minulý týden jsem od jednoho pána koupil láhev whisky za pět tisíc korun a vidím, že by šla prodat i za deset tisíc. Uložím si ji ale. Takhle jsem do whisky už postupně dal asi 200 tisíc korun. Myslím si, že takto mám část úspor uloženou lépe než v nějakém spoření,“ říká čtyřicetiletý specialista marketingu Robert H.

V podobných případech jde nominálně o malé výnosy, avšak v procentech v poměru k investici je dnes větší než u zmíněných bytů.

Češi se víc přiklonili k investování

Finance

Z hodinek vzácnost

„Kdo před deseti až patnácti lety nakoupil whisky ve velkém, tak její zhodnocení je až neuvěřitelné. Sběratelské whisky za posledních deset let se zhodnotily o 564 procent. Sběratelé a investoři jsou obzvlášť žízniví po lahvích ze známých palíren ze Skotska a Irska, nebo také z destilérek, které už 30 let nic neprodukují,“ potvrzuje Bořivoj Líbal, právník z advokátní kanceláře Noerr.

A kolik stojí taková láhev, která by se vypila snad až při konci světa?

Například Chivas Regal The Icon, skotská blendovaná whisky ze zaniklých palíren přijde na 80 tisíc korun. Ovšem taková Glenlivet 50 y.o. Winchester Collection 1967, single malt z regionu Speyside, edice tří vintages, v počtu 150 lahví už stojí výrazně přes půl milionu za láhev.

Investice do vína a whisky poráží inflaci

Finance

Mimochodem, nejprestižnější edice skotských blendovaných whisky pro královskou rodinu Royal Salute Age Collection II v sadě deseti lahví ve stáří 30 až 55 let přijde na 1,6 milionu korun za kus.

„Co se týče hodinek, tak u některých typů je cena na sekundárním trhu již v době koupě dvojnásobná z důvodu omezené výroby nebo kvůli limitaci edice,“ vysvětluje Líbal.

Jako nejoblíbenější mezi svými klienty vnímá například hodinky Patek Philippe 5711/1A010, jejichž cena se v obchodě pohybovala kolem 750 tisíc, nicméně mimo autorizované prodejce byla cena dvakrát vyšší a po ukončení výroby v lednu tohoto roku se cenovky vyšplhaly na hranici 2,5 milionu korun.

Kam s volnými penězi? Investice do známek nabízejí zajímavé zhodnocení

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám