Hlavní obsah

Nová zelená úsporám s dotací až 150 tisíc korun na fotovoltaiky

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dotační program Nová zelená úsporám nabízí letos několik zajímavých novinek. Od 4. září bude možné například žádat o až 150tisícovou dotaci na fotovoltaické systémy s výkonem vyšším než 4000 kWh za rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stát je také připraven podpořit rozšíření solárního systému, na který již byla použita dotace. Změna ale bude muset zvýšit zisk energie minimálně o pětinu. Na program sloužící hlavně na zateplování budov by mělo celkem zamířit až 19,4 miliardy korun. Lidé zatím podali 24 870 žádostí o 5,74 miliardy korun.

Zájemci také budou moci využít peníze z programu v kombinaci s tzv. kotlíkovými dotacemi, které budou k dispozici rovněž od září. K dotacím z programu Nová zelená úsporám přibude mimořádný dotační bonus až 40 tisíc korun pro majitele rodinných domů, kteří oba tyto programy zkombinují.

„Nově chceme motivovat všechny domácnosti, které dosud energeticky úsporná opatření svých nemovitostí a výměnu starého kotle odkládaly,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Jak dodal, s vyplacenými dvěma miliardami korun více než 12,5 tisícům příjemců patří Nová zelená úsporám k nejefektivnějším a nejdostupnějším dotačním programům u nás.

„Bonus 40 tisíc korun získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný úsporný zdroj tepla,“ upřesnil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP), jehož úřad dotace administruje.

Podpora na domy s vyšší spotřebou

Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. „Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku požádá na SFŽP o dotaci na zateplení. Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak bonus za výměnu kotle,“ doplnil Valdman.

Zároveň upozornil, že se bonus nevyplácí zpětně k již podané žádosti z programu Nová zelená úsporám.

Ještě více uspoří domácnosti v oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším, kde jsou opakovaně překračovány limity škodlivých látek. „Pro majitele domů v těchto oblastech i nadále platí finanční zvýhodnění ve výši 7,5 tisíce korun v rámci kotlíkových dotací, které se v krajích naplno rozjedou na podzim. Dalším minimálně desítkám tisícům zájemců tak umožníme pořídit si moderní, úsporný a ekologický zdroj tepla téměř za ‚hubičku‘,“ dodal Brabec.

Nově zavedená oblast podpory na pořízení větší fotovoltaické elektrárny otevírá reálnou možnost získat podporu i na domy s vyšší spotřebou elektřiny. „Novinku přivítají zejména majitelé vícegeneračních domů či rodiny s malými dětmi, kde se často pere prádlo, myje nádobí a spotřebuje se více teplé vody. Vyrobenou energií mohou vytápět dům, ohřívat vodu i dodávat elektřinu do vnitřních rozvodů domu. Energii, kterou v domě nespotřebují, mohou akumulovat a večer s ní například dobít elektromobil,“ vysvětlil Valdman.

Jak dodal, lidé, kteří si solární systém už dříve s dotací Nová zelená úsporám pořídili, mají od září možnost ho rozšířit na výkonnější a sofistikovanější systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám