Hlavní obsah

Nezapomeňte před dovolenou na dálniční známku, policie plánuje kontroly

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klouzavá platnost elektronických dálničních známek nenutí od letoška řadu motoristů s jejím nákupem pospíchat, a nechali ho proto až na letní prázdniny. Nyní před cestou na dovolenou by však na známku neměli zapomenout. Pokuta za jízdu bez ní se totiž na místě může vyšplhat na pět tisíc korun a ve správním řízení až na 20 tisíc korun.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do začátku července se prodalo více než 3,5 milionu dálničních známek za zhruba čtyři miliardy korun. Nejvíce si lidé kupují roční varianty (2,4 milionu kusů), dále pak desetidenní (asi 800 tisíc kusů) a měsíční (asi 200 tisíc kusů). Dominantním prodejním kanálem zůstává e-shop na webu eDalnice.cz.

Zadali jste při koupi dálniční známky špatnou SPZ? Peníze vám vrátí

Finance

„Pořízení je snadné. Zjednodušeně řečeno stačí zadat SPZ a vyplnit e-mail. Pokud chce někdo platit bankovním převodem, musí ale počítat s tím, že bude mít známku platnou nejdříve za 5 dní od úhrady,“ připomíná Martin Opatrný, mluvčí s. p. CENDIS, který je provozovatelem systému dálničních známek.

Někteří řidiči podle policistů zkoušejí systém obcházet. Vjedou na zpoplatněnou komunikaci bez ní a známku kupují teprve, když před sebou uvidí hlídku policie či celní správy.

„Tenhle způsob je naivní. Ve většině případů totiž policisté pro kontroly využívají kamery na mýtných branách, řidič tedy hlídku ani zpozorovat nemůže. Systém zaznamená přesně na vteřinu dobu nákupu. Pro naše hlídky je pak snadné vyhodnotit, zda motorista byl na zpoplatněné komunikaci s platnou známkou, nebo nikoliv,“ upozorňuje plk. Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní policie.

Dálničních neplatičů přibylo

Ekonomika

Podobné je to i s nákupem na čerpacích stanicích EuroOil. Přesto, že některé jejich pobočky jsou na zpoplatněných úsecích, výmluvy řidičů, že si pro známku právě jedou, opět neobstojí. Nejčastěji motoristé při silniční kontrole argumentují tím, že mají firemní nebo půjčené vozidlo. I v takovém případě ale za jízdu bez dálniční známky odpovídá řidič, nikoliv majitel automobilu.

„Jestliže mám například půjčené auto, na webu eDalnice.cz si snadno ověřím, zda má v daný den platnou dálniční známku, či nikoliv,“ doporučuje Opatrný.

Policie plánuje v polovině prázdnin v souvislosti se zvýšeným provozem několikadenní kontrolní akci zaměřenou právě na kontrolu elektronických dálničních zámek. Z jejích statistik vyplývá, že za neuhrazené časové zpoplatnění od začátku roku do konce června policisté na místě projednali přes 10 300 porušení v celkové výši pokut přes 9,5 milionu korun, 159 přestupků bylo oznámeno do správního řízení.

Před zahraniční dovolenou natankujte v Česku, výrazně ušetříte

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám