Hlavní obsah

Nevyhovuje vám PIN? Banky ho dovolí za poplatek změnit

Novinky, Barbora Buřínská

Pokud vám nevyhovuje přidělená kombinace čísel bezpečnostního kódu PIN k platební kartě, nedokážete si ji zapamatovat či si chcete nastavit svá oblíbená čísla, máte možnost. Naprostá většina bank dává svým klientům volné ruce při nastavení vlastního PIN. Ovšem připravte se na to, že si za tuto službu ve valné většině případů naúčtují poplatek.

Foto: sxc.hu

Nejčastěji si můžete nevyhovující PIN k platební kartě změnit v bankomatu.

Článek

Možnost změny PINu není omezena jen na debetní karty (klienti je dostanou ke svému běžnému účtu). Pokud banka nabízí i kreditní karty (klienti jimi čerpají úvěr od banky), můžete si změnit nevyhovující bezpečnostní kód i u nich.

Alternativ, jak si nastavit nový PIN, máte hned několik - buď pomocí bankomatu či v internetovém bankovnictví nebo prostřednictvím operátora v call centru. Prakticky každá z bank se soustředí jen na jeden způsob. Pouze u tří - Citibank, Fio a mBank - si můžete vybrat ze dvou možností.

Změna PIN v bankomatu zdarma i za 50 korun

Nejčastěji nabízeným "prostředkem" pro změnu nevyhovujícího PINu je bankomat. Tuto volbu si vyberete na jeho obrazovce a po provedení můžete ihned používat nový kód. V současné době si prostřednictvím bankomatu mohou nastavit nový PIN klienti deseti bank. Většina z nich jim to umožní jen na vlastních bankomatech. Pouze klienti GE Money Bank a UniCredit Bank tak mohou učinit i u bankomatů cizích bank, které mají změnu PIN ve své nabídce.

Připravte se ale, že za nastavení vlastní kombinace čísel bance zaplatíte. Poplatky se pohybují od šesti až do 50 korun. Zdarma mají tuto službu jen všichni klienti UniCredit Bank a vybraní klienti Air Bank, ČSOB či GE Money Bank.

Poplatek za změnu PINu prostřednictvím bankomatu
BankaVýše poplatku (v korunách)
Air Bankzdarma (Velký tarif) 25 (Malý tarif)
Česká spořitelna6
ČSOBzdarma nebo 50 (podle typu karty)
Fio banka20
GE Money Bankzdarma (vlastní bankomat) 49 (cizí bankomat)
Komerční bankazdarma nebo 50 (podle typu karty)
mBank25
Poštovní spořitelna8
Raiffeisenbank39
UniCredit Bankzdarma
Zdroj: banky

V internetovém bankovnictví změníte PIN jen u čtyř bank

Čtyři banky - Citibank, Equa bank, Fio a mBank - svým klientům umožňují vyměnit stávající PIN za jiný prostřednictvím internetového bankovnictví. U Citibank a Equa bank je tato služba zdarma. mBank a Fio si za ni účtují poplatek - 25, respektive 20 korun.

Klienti Citibank ještě mohou změnu bezpečnostního kódu provést telefonicky prostřednictvím automatického hlasového systému nebo za pomoci operátora na zákaznické lince. Banka si za to neúčtuje žádný poplatek.

Zuno nabízí klientům dva způsoby změny PIN - u stávající karty prostřednictvím call centra nebo si můžete zažádat o novou kartu s novým PIN, a to jak přes call centrum, tak v internetovém bankovnictví. Novou kartu obvykle obdržíte během 10 dní.

 U LBBW a Volksbank se změnou PIN narazíte

Změnit PIN si ovšem nemohou klienti LBBW Bank, kterou k tomu vedou bezpečnostní důvody. "Pokud má klient podezření, že jeho PIN byl vyzrazen, je nutné vystavit kartu zcela novou, tedy s novým číslem karty a s novým PINem. Důvod je ten, že případná změna PINu nevyřeší potenciální zneužití karty. Například při platbě kartou na internetu se PIN nezadává," vysvětluje Martina Lambert z LBBW Bank.

Pokud ale klient bezpečnostní kód zapomene, banka mu ho vystaví a znovu do zhruba týdne dopisem do vlastních rukou zašle. Klient za tuto službu zaplatí 100 korun.

Ani Volksbank možnost změny a volby vlastního PINu k platební kartě nenabízí. "V současné době vyhodnocujeme bezpečnostní rizika i možnost rozšíření této služby pro naše klienty," zmiňuje Lucie Hálová z Volksbank. Pokud má ale klient podezření na zneužití PINu, banka mu zdarma platební kartu (debetní i kreditní) převydá i s novým kódem.

Anketa

Změnili jste si někdy sami PIN k platební kartě?
Ano
53,5 %
Ne
46,5 %
Celkem hlasovalo 1199 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám