Hlavní obsah

Nevýhodný výběr umějí banky blokovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo na dovolené v cizině platí kartou či vybírá z bankomatu, tu radu již dříve zřejmě slyšel. Z nabízených možností se vyhněte službě dynamické měnové konverze (DCC). Na displeji vám sice zobrazí, kolik vybíráte s přepočtem do korun, za to ovšem dostanete výrazně horší kurz, než když přepočet provede domácí banka, a zjistíte ho až z výpisu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle výpočtu německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest lidé v případě služby DCC zaplatí víc zhruba o 14 procent. Na její nevýhodnost již dříve několikrát upozornilo i ministerstvo financí.

Kdy se platba kartou v cizině prodraží

Finance

Některé z tuzemských bank nyní umožňují klientům rovnou možnost DCC plateb na kartě zablokovat přes internetové bankovnictví. Aktuálně to nabízejí Expobank, Fio a mBank. Další z finančních domů včetně velkých bank s tím váhají, některé to nepovažují za prioritu, jiné argumentují, že služba DCC může být užitečná.

Nabízí se otázka, zda při blokaci DCC nehrozí, že člověk kartou nezaplatí vůbec.

„Ne, obchodník či bankomat musí nabízet i variantu bez DCC,“ řekl Právu Radek Lišák, ředitel osobního bankovnictví Expobank CZ. Pokud omylem zvolí tu nechtěnou, musí transakci zadat znovu.

Obchodník či bankomat musí nabízet i variantu bez DCC
Radek Lišák, Expobank

„DCC je služba jako jiná, a pokud ji klient použije ve správné situaci, tak ji dle našeho názoru ocení. Principem služby je umožnit klientovi zafixovat si částku transakce do své domovské měny, aby pak nebyl překvapen finální zaúčtovanou částkou. Primárně je její využití vhodné ve chvíli, kdy klient platí v měně, u které nezná její aktuální kurz vůči CZK nebo jiné jemu známé měny. Typicky tedy v nějaké exotické destinaci,“ řekl Právu mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Češi platí hlavně bezkontaktně. Hotovosti se přesto vzdát nechtějí

Finance

Bankomaty potřebují vydělávat

Blokaci DCC nenabízí ani Česká spořitelna či ČSOB. Neplánuje to ani Air Bank.

„Tuto možnost nyní nechystáme, nevnímáme ji v tuto chvíli jako velké téma pro naše klienty a soustředíme se na práci na jiných projektech. Blokace výběrů přes DCC s sebou přináší totiž také potenciální uživatelské problémy. Klient nemusí vědět, proč byla jeho transakce zamítnuta, a že to není třeba kvůli nedostatečnému zůstatku nebo nízkým limitům. A pokud klient bude vědět, že je to kvůli blokování DCC a bude to chtít změnit, tak se může stát, že nebude v danou chvíli online, protože nebude mít data či připojení na wifi,“ uvedla mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Zdroj z jedné z velkých tuzemských bank, který nechtěl být jmenován, naznačil, že do konce roku by tuto službu svým klientům také mohla začít nabízet. Již před lety zvažovali DCC v jejich síti bankomatů úplně zrušit a následně zvýšit poplatek pro klienty zahraničních bank, to ale narazilo na odpor regulátora.

Bez tohoto navýšení je změna těžko prosaditelná z ekonomických důvodů, protože provozování sítě bankomatů má své náklady, konkrétně za energie, údržbu, pronájem či převoz hotovosti a hlavně v menších městech jej dotují.

V zahraničí plaťte kartou, hotovost použijte jen na drobnou útratu

Finance

V EU mají od dubna 2020 podle evropského nařízení bankomaty jasně informovat, který kurz je pro zákazníka výhodnější, konkrétně uvádět odchylku (procentní přirážku) od kurzu stanoveného Evropskou centrální bankou. V praxi ale zákazník může zvolit špatně třeba kvůli neznalosti jazyka, nepřehlednosti údajů na displeji či jen vlastní nepozornosti. Pokud je pro něj úspora cennější než čas strávený případným opětovným zadáváním požadavku na výběr, je pro něj blokace DCC vhodné řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám