Hlavní obsah

Nepřítomnost policistů při nehodách nahrává podvodníkům, tvrdí pojišťovny

Právo, Jakub Svoboda

Změna hranice z 50 tisíc na sto tisíc korun, od které musí účastníci dopravní nehody bez zranění přivolat policii, sice urychlila řešení případů, ale podle pojišťoven v praxi nahrává nepoctivcům nebo se poškozený může často dostat do důkazní nouze.

Foto: Foto archiv, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Podvodníkům nová zákonná úprava o účasti Policie ČR na místech situaci zjednodušuje. Novým jevem jsou podvody v souvislosti se škodami na zdraví, které mají být z povinného ručení uhrazeny. Tam jde navíc zpravidla o mnohem vyšší částky,“ uvedla Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Poškozený teď hůře prokazuje svůj nárok

Zavedením nové legislativy se poškozeným u některých dopravních nehod zkomplikovalo už samotné prokazování právního základu nároku, a to zvláště v situaci, kdy je celý nehodový děj účastníky špatně zadokumentován a navíc jeden z účastníků zpochybňuje své původní přiznání k zavinění dopravní nehody.

Pokud policie přijede a zjistí, že škoda je menší než 100 tisíc Kč, výjezd nikomu neúčtuje. Určí viníka nehody, který zaplatí pokutu, kterou by při neúčasti policie ušetřil.
Milan Kána, Kooperativa

„V této souvislosti se také objevuje snaha dodatečně upravit jedním z účastníků původní záznam o dopravní nehodě ve svůj prospěch,“ uvedla Pavla Paseková z Allianz.

Lidé si často nejsou jistí s odhadem škody

Podle dosavadních zkušeností pojišťoven poctiví účastníci dopravní nehody raději zavolají policii i tehdy, když si nejsou jistí rozsahem škody. Navíc se vyhnou případným komplikacím, například když v autoservisu zjistí, že škoda na vozidle vysoko přesáhla původní odhad a dostala se nad sto tisíc.

Řidiči by přitom neměli zapomínat na to, že musí volat policii pokaždé, když dojde ke zranění osob, škodě na majetku třetí osoby (například dopravní značení) či pokud se účastníci nehody nedohodnou na vině.

Podle Pavla Haška z Direct pojišťovny se běžně stává, že viník nehody zavinění odmítá, nebo že účastníci nehody nesepíší záznam o nehodě a viník následně svou účast na nehodě popře, případně změní svou původní výpověď.

„Doporučujeme, aby si poškozený místo nehody vyfotil, zapsal si kontaktní informace na svědky a s druhým účastníkem sepsal záznam o nehodě,“ uvedl Hašek.

S policií v zádech podvádí málokdo

V Generali připadá podle šéfa likvidace pojistných událostí motorových vozidel Marka Heydy na jednu pojistnou událost s povinnou asistencí policie přibližně 16 pojistných událostí, které lze vyřešit bez její přítomnosti. Také podle něj ale zvyšování limitu pro povinné hlášení dopravní nehody policii zároveň snižuje prevenci směřující k omezení pojistných podvodů.

„Přivolat policii k fingované dopravní nehodě je schopen jen velmi úzký počet zpravidla ostřílených pachatelů,“ zdůraznil Heyda.

„Bez přítomnosti policie na místě nehody zároveň chybí významný článek v řetězci odhalování případných pokusů o pojistný podvod. Pro jejich důkladné prošetření je podstatné zaznamenání situace včetně výpovědi účastníků, a to přímo na místě nehody nezávislou osobou,“ upozornil.

Více administrativy na pojišťovny a účastníky nehody

Na pojišťovny i na účastníky nehod se novou legislativou přeneslo také více administrativy. Všichni účastníci nehody, při které není nutné volat policii, jsou povinni vyplnit a předat své pojišťovně Záznam o dopravní nehodě.

„Stále ještě se setkáváme s případy, kdy účastníci nehody špatně odhadli její výši nebo nesprávně vyplnili dotazník,“ dodal Milan Káňa z Kooperativy.

Zbytečný výjezd policie sice neúčtuje, ale uloží pokutu

Pokud policie přijede a zjistí, že škoda je menší než 100 tisíc Kč, nehodu zdokumentuje, ale žádný výjezd nikomu neúčtuje. „Pravdou ale je, že určí viníka nehody, který pak zaplatí pokutu, kterou by při neúčasti policie ušetřil,“ upozornil Káňa.

Reklama

Související články

Škody z dopravních nehod jsou stále vyšší

Nárůst počtu dopravních nehod, ale především výše hlášených škod vykázaly za loňský rok všechny pojišťovny. Za poslední dva roky vzrostly škody v cenách...

Výběr článků

Načítám