Hlavní obsah

Neplýtvat vodou se vyplatí. Kde ušetříte nejvíc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šetření vodou je důležité pro více než čtyři pětiny Čechů, i tak se ale někteří z nás úsporně nechovají, například každý třetí nechá vodu volně puštěnou při mytí nádobí. O způsoby, jak vodou šetřit, se zajímá jen desetina lidí. Přitom nižší spotřeba vody by rodinnému rozpočtu mohla přinést úsporu několika tisíc korun ročně.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho lidí nechává dlouho téct vodu z kohoutku, dokud není studená.

Článek

Lidé denně spotřebují kolem stovky litrů vody, v Praze byla v loňském roce  průměrná spotřeba dle dat Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) dokonce 112 litrů denně.

Nejvíce pitné vody z kohoutků vyteče při osobní hygieně, mytí rukou a sprchování (v průměru za osobu a den kolem 35 až 45 litrů), dále pak při splachování toalety (průměrně kolem 25 litrů), při praní a úklidu (v průměru kolem 18 litrů) a přípravě jídla i mytí nádobí (průměrně kolem 10 litrů) apod.

Kohoutky naprázdno

Jak ukázal průzkum společnosti Siko, v některých domácnostech voda teče naprázdno. Například téměř třetina dotázaných nechává vodu volně téct při mytí nádobí, každý sedmý pak při mytí vlasů, osmina při holení žiletkou a desetina při čištění zubů. Podle dat průzkumu se Češi sprchují jednou až dvakrát denně, přičemž skoro 15 procent z nich si často dopřává dlouhé relaxační sprchy. Každý devátý si k relaxaci napouští plnou vanu alespoň jednou za týden.

Kvalita podzemních vod se zlepšila, přesto 3/4 vzorků nevyhovují

Domácí

Třetina Čechů také vůbec netuší, kolik za vodu měsíčně zaplatí. Přesnou částku měsíčních poplatků zná pouze 28 procent lidí a zbytek má o nákladech za spotřebu vody jen přibližnou představu.

Šetřete v kuchyni i v koupelně

Míst, kde na spotřebě vody ušetřit, je v domácnostech mnoho. Například v kuchyni při mytí nádobí stačí nenechat vodu téct naprázdno. Výraznou úsporu zaznamenáte i při využívání myčky, podmínkou však je naplnit ji nádobím celou. Pokud tak učiníte, spotřebujete podle zvolených programů zhruba 10 až 20 litrů vody. Budete-li ale mýt dvakrát denně nádobí ručně, spotřebujete kolem 70 litrů vody.

Mnoho lidí nechává dlouho téct vodu z kohoutku, dokud není studená. Vyplatí se proto nechat si nádobu s vodou raději ochladit v lednici.

Velké množství vody se spotřebuje i při splachování toalety. Pětina Čechů se často dostává do situace, kdy splachují celým objemem nádržky, i když by stačilo menší množství vody. Přitom dvě třetiny respondentů mají toaletu s tzv. duálním splachováním. Základním krokem je proto správně využívat tlačítka určená ke splachování, tedy rozlišovat, kdy je namístě použít spláchnutí malé a kdy velké. Pokud se naučíte používat pravidelně malé splachování, snížíte spotřebu vody téměř o polovinu.

Kdy pomine zdražování energií, nelze odhadnout. Fixovat teď se ale může prodražit, říká Šnobr

Ekonomika

Omezíte ji i nainstalováním úsporné sprchové hlavice, která oproti klasické sprchové hlavici spotřebuje za minutu zhruba o polovinu méně vody. Navíc ve sprše stačí strávit maximálně pět minut a sprchování dát přednost před plně napuštěnou vanou. Během sprchování spotřebujete zhruba 20 až 60 litrů vody, plně napuštěná vana vyžaduje až 100 litrů vody. Samozřejmostí by mělo být vypínání vody při čištění zubů, mytí vlasů, holení apod.

Úsporu zaznamenáte i při praní, odborníci doporučují prát, jen když máte pračku plnou.

Pokud se chystáte na nákup nové pračky či myčky, zajímejte se nejen o spotřebu elektrické energie, ale i vody.

Úniky vody spolykají tisíce 

Kapající kohoutek či protékající WC z vašich rozpočtů vytahají další zbytečné náklady. Rozhodně se proto vyplatí opravit všechna místa, kudy voda zbytečně uniká.

Příklad: Jak se projeví úniky vody v rodinném rozpočtu
litrů za denm3 za rokKč za rok (1)
Kapající kohoutekslabě248,8894
silně5419,72001
Protékající splachovač na WCslabě150 - 100055 - 3655587 - 37 080
silně1000 - 2000365 - 73037 080 - 74 161
Zdroj: PVK. Poznámka: (1) Počítáno z ceny platné od 1. ledna 2021 (vodné + stočné 101,59 Kč)

Z údajů PVK vyplývá, že například silně kapající kohoutek vás za rok přijde na dva tisíce korun. Pokud vám protéká toaleta, připravte se na zbytečné náklady v řádech desítek tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám