Hlavní obsah

Nejčastěji si na důchod spoří čtyřicátníci

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stáří si spoří valná většina Čechů. Nejzodpovědnější jsou v tomto směru lidé ve věku 41 až 50 let, kdy si tzv. na stará kolena ukládají peníze stranou tři pětiny z nich.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Dlouhodobé diskuse, které se vedou v souvislosti s možnými variantami důchodové reformy, přinášejí své ovoce – lidé se začínají o budoucnost zajímat a spoří si na stáří.

Z analýzy 141 797 finančních plánů společnosti Broker Consulting vyplynulo, že největší podíl Čechů spořících si na stáří je mezi čtyřicátníky - celkem 58 procent. Pozadu v tomto směru nejsou ani lidé v ostatních věkových kategoriích. Pozitivní je, že zodpovědní jsou i mladší ročníky klientů, ve věku 21 až 30 si spoří každý druhý.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak si Češi podle věku spoří na stáří

„Na základě uvedených dat je jasně vidět, jaká věková kategorie má snahu řešit svoji budoucí situaci, tedy dobu, kdy jim rapidně poklesne příjem. Nejčastěji jsou to lidé ve věku mezi 31 až 50 lety, kteří mají snahu porozumět této problematice, protože doba do jejich starobního důchodu je ve středním až dlouhodobém horizontu. Pro ně to znamená, že nebudou muset měsíčně vydávat tak vysokou částku na svoji budoucí rentu, čili finanční prostředky navíc ke svému starobnímu důchodu, který jim vyměří stát,“ uvedl Michal Cibulka ze společnosti Broker Consulting.

Průměrný důchod je 11 828 korun

V současné době podle dat České správy sociálního zabezpečení pobírá starobní důchod 2 396 784 lidí a se stárnutím obyvatelstva se jejich počet v budoucnu bude jen zvyšovat.

Průměrný starobní důchod k 30. září 2017 dosahoval výše 11 828 korun. Při podrobnějším pohledu u mužů průměrný starobní důchod činí 13 056 korun a u žen 10 738 korun.

S nástupem do penze příjem klesá průměrně o 40 procent, což je pro mnohé ekonomicky aktivní občany téměř nepředstavitelné. Jediná šance, jak tomu zabránit, je odkládat si na důchod po vlastní linii.

„Nejohroženější je z tohoto pohledu nejmladší generace, výše jejích starobních důchodů je velice nejasná. Za čtyřicet až padesát let, kdy tato generace nastoupí do penze, se vystřídá řada vlád, které tento pomyslný horký brambor budou muset řešit,“ doplnil Cibulka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám