Hlavní obsah

Systém penzí je v nejlepší kondici za posledních devět let, dluh klesl na čtyři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Systém penzí je v nejlepší kondici za posledních devět let. Deficit v září činil 4,11 miliardy korun, v pololetí ještě 7,5 miliardy, vyplývá z dat České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Letos do konce září se podle ČSSZ na penze vybralo 299 miliardy korun, o 23 miliard více než loni. Rekordní příjmy i tak na srovnání deficitu systému penzí zatím nestačí.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za zlepšováním stavu je ekonomický růst s rekordní zaměstnaností a rostoucími výdělky, odvody tak platí víc lidí z vyšších mezd a platů. Podle návrhu státního rozpočtu by se systém penzí v příštím roce mohl dostat do přebytku.

Na důchody se vydává dlouhodobě více peněz, než kolik se na ně vybere. Systém je tak léta v minusu. Naposledy byl v přebytku před krizí. V roce 2008 do něj přiteklo o šest miliard víc, než se z něj na penze vyplatilo.

Letos na konci září byl proti stejnému období roku 2013 schodek osminový, před čtyřmi lety se blížil k částce 32,5 miliardy korun. V minulém roce na konci třetího čtvrtletí byl o deset miliard vyšší než nyní, dosahoval téměř 15 miliard.

Deficit se nesmazal zcela

Rekordní příjmy z důchodových odvodů ale na úplné smazání deficitu zatím nestačily, odvedená částka byla nižší než výdaje na penze. Letos za první tři čtvrtletí se na důchody vybralo 299,23 miliardy korun. Loni to bylo o téměř 23 miliard méně. Výdaje letos činily 303,34 miliardy. Byly tak o 12 miliard vyšší než za prvních devět loňských měsíců.

Na sociální zabezpečení, tedy na penze, nemocenské a zaměstnanost, ČSSZ vybrala letos od ledna do konce září 335,29 miliardy. Celkem se vyplatilo o 2,11 miliardy víc, než se odvedlo na pojistném. Za stejnou dobu loni do sociální soustavy přiteklo 309,68 miliardy a vydalo se o 13,21 miliardy víc.

Systém potřebuje reformu

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci září 2,88 miliónu lidí. Starobní důchod dostávalo bezmála 2,4 miliónu seniorů a seniorek, průměrně ze systému měli 11 828 korun. Penze se postupně zvedají a roste i počet těch, kteří je pobírají.

Podle některých expertů je tak nynější penzijní soustava dlouhodobě neudržitelná a bude potřebovat reformu. Za nynějším zlepšováním stavu důchodového systému je konjunktura a po nástupu příští krize se situace může velmi rychle obrátit.

Reklama

Související články

Šéf důchodové komise: Na penze bude vždy

Pozornost, kterou veřejná správa v Česku věnuje penzijnímu systému, je nedostatečná. Katastrofické scénáře některých politiků a analytiků, že systém může...

Výběr článků

Načítám